latinica  ћирилица
23/10/2016 |  14:54 ⇒ 14:55 | Autor: RTRS

Kalinić: Srpska sabornost iskazana 1991. godine odbranila slobodu Srba u BiH

Bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske u tri saziva Dragan Kalinić izjavio je povodom 25 godina od konstituisanja Narodne skupštine Republike Srpske, da je srpska sabornost iskazana tada omogućila da srpski narod odbrani slobodu i ravnopravnost u okviru BiH.
Dragan Kalinić - Foto: SRNA
Dragan KalinićFoto: SRNA

"Narodna skupština je do današnjeg dana ostala jedan od glavnih stubova zaštite integriteta i samostalnosti Republike Srpske i ključni nosilac demokratije u našoj zemlji", istakao je Kalinić.

Kalinić je podsjetio da je u jesen 1991. godine sa grupom istomišljenika iz Saveza reformskih snaga, među kojim je bio sadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a koji su imali svoj klub u parlamentu BiH, prešao u Skupštinu srpskog naroda i da je tada rekao da ne dolazi pod kišobran SDS-a, već "pod zajednički krov sa svojim srpskim narodom".

On je podsjetio da je sve do 2004. godine, kada ga je sa mjesta predsjednika Skupštine smijenio visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun, učestvovao u parlamentarnom životu Republike Srpske i ocijenio da je Narodna skuština kroz cjelokupno svoje postojanje ostala jedan od glavnih stubova integriteta Srpske.

Prema njegovim riječima, u gotovo nemogućim uslovima i u teškim godinama taj narodni dom je usvajao zakone i druge akte kojim su stvarani temelji na kojim se razvijala demokratska i na evropskim vrijednostima zasnovana društvena zajednica - Republika Srpska.

Kalinić je istakao da je Narodna skupština Republike Srpske i danas glavni krvotok života Republike Srpske i "nezaobilazna u svim ključnim odlukama koje se tiču sadašnjosti i budućnosti srpskog naroda na ovoj balkanskoj vjetrometini".

"Kao takva, uprkos razumljivim sukobima vlasti i opozicije, Skupština je na višem nivou političke odgovornosti i korektnosti od mnogih lidera političkih stranaka i ozbiljna brana političkom avanturizmu tako svojstvenom za ove prostore", rekao je Kalinić.

On je uvjeren da će Narodna skupština Republike Srpske posredstvom brojnih savremenih pravnih mehanizama nastaviti da podiže i usavršava zakonodavnu ulogu, kao i da jača nezavisnost u odnosu na izvršnu i sudsku vlast.

Izvor: SRNA