latinica  ћирилица
23/10/2016 |  17:25 ⇒ 19:48 | Autor: RTRS

Rogatica: 130 godina od osvećenja Hrama Svete Trojice

U Hramu Svete Trojice u Rogatici, povodom 130 godina od osvećenja, svetu arhijerejsku liturgiju služio je vladika zahumsko - hercegovački Grigorije. Hram je kroz vijekove stradavao i uzdizao se s narodom.
Rogatica: Hram Svete Trojice - Foto: RTRS
Rogatica: Hram Svete TrojiceFoto: RTRS

Ponosni na svoju svetinju, Rogatičani su se i ove nedelje odazvali pozivu crkvenih zvona. Rogatički hram utemeljen je davne 1883. godine.

- Hram su zidali i gradili naši preci poslije odlaska osmanske imperije. Svi ovdašnji hramovi sagrađeni su u 10 godina, rekao je Predrag Masal, starješina Hrama Svete Trojice.

Hramovi jesu podsjećanje na to ko smo i šta smo, ali i šta bi trebali biti, poručio je vjernom narodu vladika Grigorije.

- Svako naše tijelo je hram, zato što u njemu počiva Bog i počiva duh i duša živa osvećena i blagoslovena Bogom, dodao je Grigorije.

Monumentalno zdanje stradalo je tokom 2. svjetskog rata, ali je voljom naroda obnovljeno. Stećak, uzidan u pripratu, svjedoči o trajanju pravoslavnih Srba u ovom kraju mnogo duže i od vremena kada je nadomak Rogatice utvrđen prestoni grad Pavlovića, Borač.