latinica  ћирилица
23/10/2016 |  17:37 ⇒ 19:48 | Autor: RTRS

UN upozorava: Povećana proizvodnja opijuma u Avganistanu

U proteklih godinu dana za više od 43 odsto povećana je proizvodnja opijuma u Avganistanu, upozoravaju zvaničnici Ujedinjenih nacija.
Proizvodnja opijuma u Avganistanu (Foto: EPA) - Foto: klix.ba
Proizvodnja opijuma u Avganistanu (Foto: EPA)Foto: klix.ba

Kancelarija UN za borbu protiv droge i kriminala (UNODK) saopštila je da se područje na kojem se uzgaja mak, izvor opijuma, povećalo za 10 odsto i sada zauzima 201.000 hektara. Bolji uslovi uzgoja dali su veće prinose po hektaru, a time  je povećana i ukupna proizvodnja.

Avganistan je najveći svjetski proizvođač supstance koja je glavni sastojak heroina. Iako je uzgoj opijuma u toj zemlji krivično djelo, on donosi velike prihode siromašnom stanovništvu. U područjima koja kontrolišu talibani proizvodnja maka je oporezovana i glavni je izvor finansiranja vojnih aktivnosti.

Izvršni direktor UNODK-a Јurij Fedotov kaže da su najnovije brojke zabrinjavajuće.

Opijum proizveden iz maka koristi se za neke od najmoćnijih lijekova protiv bolova, kao što je morfijum. I dok morfijum mnoge države koriste u medicinske svrhe, u Avganistanu to nije slučaj, već se nezakoniti opijum prvenstveno koristi za ilegalnu trgovinu drogom, piše Bi-Bi-Si.

Kabul ima propise za iskorjenjivanje usjeva maka, ali je ova kultura i dalje rasprostranjena u područjima pod kontrolom vlade, a zvaničnici pred time zatvaraju oči, jer je za mnoge poljoprivrednike to jedini način da prežive.

Procjenjuje se da se na jugu zemlje, u najproduktivnijim područjima, odvija 54 odsto nacionalne proizvodnje opijuma.

Izvor: Agencije