latinica  ћирилица
23/10/2016 |  18:10 ⇒ 24/10/2016 | 08:06 | Autor: RTRS

Banjaluka: Čudotvorna ikona Presvete Bogorodice među vjernicima (FOTO/VIDEO)

Zvucima pravoslavnih zvona ispred crkve Svete Trojice u Banjaluci svečano je dočekana čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Trojeručice, koju je dočekalo sveštenstvo Eparhije banjalučke i mnogobrojni vjernici.
Čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Trojeručice u Pridvornom hramu Svete Trojice u Banjaluci - Foto: RTRS
Čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Trojeručice u Pridvornom hramu Svete Trojice u BanjaluciFoto: RTRS

Vjernici su s radošću i dubokim poštovanjem dočekali čudotvornu ikonu, te istakli da je to posebno veličanstven doživljaj, koji svaki vjernik treba lično da doživi.

Vjernici su istakli da su počastvovani ovim činom i da su srećni što su "dostojni da Presveta Bogorodica dođe da nas posjeti, da nas obasja svjetlost božanska".

Čudotvorna ikona ostaće u Hramu Svete Trojice do večernje službe u subotu, 29. oktobra, a svaki dan od 8.00 do 18.00 časova čitaće se akatist Presvetoj Bogorodici i vjernicima će biti omogućeno da se poklone i cjelivaju ikonu.

- Mnogi vjernici nemaju priliku da odu da se poklone ovoj ikoni u manastir Hilandar, ali je Bogorodica blagoizvolila i blagoslovila da se nađe ovdje, među nama - rekao je sveštenik Eparhije banjalučke Zoran Pajkanović.

Replika čudotvorne ikone Bogorodice Trojeručice, zaštitnice i igumanije manastira Hilandara, oslikana je za potrebe manastira Osovica kod Srpca, u koji će iz Banjaluke biti svečano donesena iduće nedjelje, 30. oktobra.

Do tada će pravoslavni Banjalučani imati priliku da se poklone ovoj čudotvornoj ikoni.