latinica  ћирилица
24/10/2016 |  10:13 | Autor: RTRS

Cijene nafte gotovo nepromijenjene

Na svjetskim tržištima cijene nafte polovinom prošle nedjelje su dostigle najviši nivo u 15 mjeseci, ali do kraja nedjelje izgubile su te dobitke zbog jačanja dolara i nedostatka jasnih naznaka smanjenja proizvodnje.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice je pala za 0,3 posto, na 51,80 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1 posto, na 50,85 dolara, a polovinom sedmice probio se, po prvi put nakon 15 mjeseci, i znatno iznad nivoa od 51 dolara.

Podršku cijenama pružili su podaci o padu zaliha naftnih derivata u SAD-u sedmicu dana prije, što je podstaklo nadu u jačanje potražnje.

Do kraja nedjelje cijene nafte izgubile su te dobitke zbog jačanja dolara, čija je vrijednost prema korpi valuta dostigla najviši nivo u osam mjeseci, i naznaka jačanja proizvodnje u SAD-u.

Prema podacima kompanije "Baker Hughes", prošle sedmice broj naftnih bušotinskih postrojenja u SAD-u je povećan već 16. sedmica od zadnjih 17, što je najduže razdoblje povećanja broja postrojenja od 2011. godine.

Izvor: Agencije