latinica  ћирилица
24/10/2016 |  12:55 ⇒ 13:33 | Autor: RTRS

Srpska - Povećanje industrijske proizvodnje za 14,3 odsto

Kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u septembru veća je za 14,3 odsto u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, izjavila je direktor Republičkog zavoda za statistiku Srpske Radmila Čičković.
Radmila Čičković, direktor Republičkog zavoda za statistiku(arhiv) -
Radmila Čičković, direktor Republičkog zavoda za statistiku(arhiv)

Čičkovićeva je rekla novinarima da je u području proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom i gasom registrovan rast više od 43 odsto u odnosu na posmatrani period.

Prema ekonomskoj namjeni proizvoda, proizvodnja energije u septembru ove godine veća je za 36,6 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, a kapitalnih proizvoda za 18 odsto.

Desezonirana industrijska proizvodnja u septembru u odnosu na avgust veća je za 1,6 odsto.

Ukupan broj zaposlenih radnika u industriji u septembru veći je za 1,4 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je broj zaposlenih u periodu januar - septembar ove godine u odnosu na isti period prošle godine veći za 0,8 odsto.

Septembarski prosjek plata 834 KM 

Prosječna septembarska neto plata u Republici Srpskoj iznosila je 834 KM i u odnosu na avgust realno je manja za 0,6 odsto, izjavila je danas direktor Republičkog zavoda za statistiku Srpske Radmila Čičković.

Ona je rekla novinarima da je do smanjenja prosječne neto plate došlo uglavnom zbog manjeg broja plaćenih prekovremenih časova rada u područjima djelatnosti vađenja ruda i kamena, te snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacije.

Najviši septembarski prosjek od 1.299 KM imali su zaposleni u finansijskoj i djelatnosti osiguranja, a najmanji prosjek od 525 KM isplaćen je u području administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti.

Prosječna bruto plata u septembru bila je 1.341 KM.

Čičkovićeva je navela da su cijene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju u septembru u Srpskoj u odnosu na avgust više za 0,1 odsto, dok su na godišnjem nivou niže u prosjeku za 1,2 odsto.

Ona je navela da je u posmatranom periodu najveći rast cijena od tri odsto bio kod odjeće i obuće, i to zbog povećanja nabavnih cijena konfekcije.

Najveći pad cijena od 0,7 odsto bio je u grupi rekreacija i kultura zbog pada cijena putničkih aranžmana.

Republika Srpska je od januara do septembra ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od 5,27 milijardi KM, a pokrivenost uvoza izvozom bila 65,5 odsto dodala je Čičković.

Ona je rekla novinarima da je u posmatranom periodu ostvareni uvoz iznosio oko 3,18 milijardi KM, a izvoz 2,08 milijardi KM.

U strukturi izvoza najviše je zastupljeno obrađeno drvo i dijelovi obuće, dok su u uvozu najzastupljeniji nafta i lijekovi.

Srpska je u posmatranom periodu robu vrijednosti 370 miliona KM izvezla u Italiju, 257 miliona KM u Srbiju, dok je najveća vrijednost uvoza od 580 miliona KM bila iz Srbije, te 401 milion KM iz Rusije.

Izvor: Srna