latinica  ћирилица
24/10/2016 |  14:20 ⇒ 14:43 | Autor: RTRS

Savjet ministara: Budžet za narednu godinu ostaje 950 miliona KM

Savjet ministara BiH upoznat je danas s Nacrtom zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2017. godinu, u kojem su ukupni prihodi za finansiranje institucija i prihodi planirani na nivou prethodnih godina i iznose 950 miliona KM.
Sarajevo-zgrada Savjeta ministara - Foto: RTRS
Sarajevo-zgrada Savjeta ministaraFoto: RTRS

Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da će ministarstva do četvrtka, 27. oktobra, dostaviti Ministarstvu finansija i trezora svoje prijedloge i sugestije u pisanoj formi, kako bi naredne sedmice Savjet ministara BiH razmotrio nacrt budžeta institucija BiH i uputio ga Predsjedništvu BiH, ovlaštenom za njegovo predlaganje.

Prilikom dostavljanja svojih sugestija u vezi sa budžetom ministarstva trebaju voditi računa o opredijeljenosti Savjeta ministara BiH da ukupnu javnu potrošnju svede na nivo koji omogućavaju realni prihodi bez zastoja u provođenju reformi, te da se nastavi provođenje restriktivnih mjera štednje u javnoj potrošnji.

Savjet ministara BiH utvrdio je i uputiće Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje po hitnoj proceduri Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojim se potvrđuje "zamrzavanje" plata u institucijama BiH.

Na ovaj način odgađa se sukcesivna mogućnost napredovanja unutar platnog razreda državnih službenika do 2018, odnosno 2019. i 2020. godine, čime Savjet ministara BiH zadržava plate i naknade u institucijama BiH na ranije dostignutom nivou.

OBЈEDINITI SVE INICIЈATIVE ZA IZMЈENU ZAKONA O AKCIZAMA

Savjet ministara BiH formirao je danas Radnu grupu koja će pripremiti i dostaviti mu u narednih 10 dana nacrt zakona koji će objediniti sve inicijative za izmjenu zakona o akcizama, uključujući akcize na "plavi dizel", naftu i naftne derivate, alkohol i alkoholna pića.

Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da su u Radnu grupu imenovana po dva predstavnika Ministarstva finansija i trezora i Ministarstva spoljne trgovine i jedan predstavnik Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

O ovom nacrtu zakona izjasniće se i Upravni odbor UIO BiH.

Savjet ministara BiH usvojio je Informaciju Ministarstva pravde BiH o problemima u vezi s primjenom zakona o prekršajima u BiH u kojoj je konstatovano da do različite primjene odredaba o pripadnosti prihoda od novčanih kazni za prekršaje najčešće dolazi zbog neusklađenosti zakona koje primjenjuju ovlaštena tijela i sudovi prilikom izricanja prekršajnih sankcija.

Na sjednici je donesen niz operativnih zaključaka kojima su zadužene institucije da, u skladu sa svojim nadležnostima, preduzmu aktivnosti radi rješavanja problema u ovoj oblasti i stvaranja uslova za bolju bezbjednost građana na putevima u BiH.

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH će sa entitetskim i kantonalnim MUP-ovima i Policijom Brčko distrikta sačiniti analizu svih zakona kojima se uređuje bezbjednost saobraćaja na putevima u BiH i predložiti preduzimanje aktivnosti koje će dovesti do pravilnog postupanja ovlaštenih tijela u BiH u skladu s nadležnostima.

Informacija o problemima u vezi s primjenom zakona o prekršajima u BiH biće dostavljena Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH kojem se predlaže da, putem Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH i Јavne ustanove Centar za edukaciju sudija i tužilaca Republike Srpske, provede obuku nosilaca pravosudne funkcije koji rade na rješavanju prekršajnih predmeta radi ujednačene primjene, kako procesnih, tako i materijalnih prekršajnih odredaba.

Savjet ministara BiH usvojio je Izvještaj o monitoringu postupaka javnih nabavki za 2015. godinu u kojem se ističe da je ostvaren značajan napredak u izgradnji sistema javnih nabavki, te da su ugovorni organi usvojili značajan broj preporuka iz prethodnih izvještaja o monitoringu postupaka javnih nabavki.

Cilj monitoringa je obezbjeđivanje ekonomski opravdanog i racionalnog trošenja javnih sredstava i obezbjeđivanje najboljeg mogućeg rezultata po principu razmjene vrijednosti za novac.

Zadužena je Agencija za javne nabavke BiH da nastavi monitoring postupaka javnih nabavki i redovno jednom godišnje izvještava Odbor Agencije o rezultatima monitoringa, a Savjet ministara BiH po potrebi, a najmanje jednom godišnje.

Agencija za javne nabavke ovaj će izvještaj objaviti na veb stranici.

Izvor: SRNA