latinica  ћирилица
24/10/2016 |  14:37 ⇒ 14:43 | Autor: RTRS

Ćeranić: Umjesto Dodika, Mektić "uhapsio" SDS

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH, Dragan Mektić, tokom višednevne posjete Sjedinjenim Američkim Državama obezbijedio je podršku SAD u borbi protiv korupcije, izvještavaju pojedini mediji u BiH.
Dragan Mektić (foto:fsksrb.ru) -
Dragan Mektić (foto:fsksrb.ru)

“Od glavne tužiteljke sam dobio obećanje da će nam pružiti stručnu i svaku vrstu druge pomoći da bi otpočeli sa borbom protiv korupcije“, izjavio je Mektić i objasnio da je na sastanku sa glavnom tužiteljkom SAD Lorentom Lenč rukovodstvo Tužilaštva SAD upoznao sa gorućim problemima i opstrukcijama zbog kojih BiH ne može da pristupi energičnijoj i efikasnijoj borbi protiv korupcije.

“Јa se nadam da će vrlo brzo, tačnije za nekoliko dana, doći jedan broj eksperata u BiH koji će i tužiocima i policijskim agencijama pomoći u borbi protiv korupcije.“ Izgovorenim riječima ministar bezbjednosti otvorio je nekoliko pitanja. Kako da navedenom sastanku nije prisustvovao niko iz pravosudnih organa BiH? Zdrava logika nalaže da je razgovoru sa glavnom tužiteljkom SAD trebalo da prisustvuje glavni tužilac Tužilaštva BiH ili predstavnik pravosudnih organa. S obzirom da je prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH donijela odluku da se glavni tužilac BiH Goran Salihović privremeno udaljava sa dužnosti glavnog tužioca i tužioca u tom Tužilaštvu do okončanja disciplinskog postupka, taj podatak ne samo da objašnjava Salihovićevo odsustvo već i Mektićev motiv za posjetu glavnoj tužiteljici SAD. Naime, poznato je da Mektić korupciju vidi isključivo u institucijama Republike Srpske, koju inače predstavlja u Savjetu ministara, i da je iz onoga što Mektić javno iznosi vidljivo da oličenje koruptivnih radnji za njega predstavlja predsjednik Srpske, Milorad Dodik. Mektićevo višemjesečno zalaganje u tom pravcu nije dalo rezultat koji je želio, a on se svodi na Dodikovo procesuiranje od Tužilaštva BiH, ali je dalo doprinos katastrofalnom rezultatu SDS-a, partije kojoj Mektić pripada, na nedavno održanim lokalnim izborima. Procjena koju je povodom izbornog debakla sačinjena u SDS-u ukazuje da je Mektić svojim javnim istupima, koji su bili na granici dobrog ukusa i pristojnog ponašanja, ovoj partiji uskratio podršku 20 000 birača. Međutim, razmjere štete koju je ovaj anti-ministar svojim ministrovanjem napravio teško je procijeniti jer ona ima više dimenzija.

Borba protiv korupcije i kriminala na kojoj je SDS gradio političku platformu pokazala se kao isprazna priča, utemeljena na rekla-kazala. Stvarne i daleko ozbiljnije bezbjednosne prijetnje po BiH, kao što su terorizam, regrutovanje dobrovoljaca za odlazak na sirijsko ratište, krijumčarenje oružja i municije – u BiH su marginalizovane. Ceh je ipak platio glavni tužilac Salihović, a ne Mektić. U SDS-u se otvoreno zagovara Mektićeva smjena, što je javno iznio u pismu Glavnom odboru SDS-a Ogljen Tadić, doskoro potpredsjednik stranke, obrazlažući svoju ostavku povodom izbornog potopa.

Mektić je u SAD otišao iz očaja, jer svi predmeti koji se nastoje dovesti u vezu sa predsjednikom Dodikom su u nadležnosti suspendovanog Gorana Salihovića, koji je kao tužilac vodio istrage u pomenutim predmetima. Nastavak istrage čeka razrješenje njegovog statusa, nijedan drugi tužilac te predmete ne može preuzeti dok je Salihović pod suspenzijom, što može da potraje. Stoga je Mektić otišao po pomoć kod glavne tužiteljke SAD jer je osjetio da je “zaglavljen“, dok se proces prekompozicije skupštinske većine u parlamentu BiH neumitno odvija, nakon što su lokalni izbori pokazali da stranke koje su sastavile Savjet ministara više nemaju legitimitet.

Predstavnički dom Parlamenta BiH na sjednici od 19. 10. ove godine nije prihvatio da usvoji zakonske izmjene koje bi povećale akcize za gorivo, iako je prijedlog prethodno razmatran na sjednici Savjeta ministara i dobio jednoglasnu podršku. To što Savjet ministara nije dobio skupštinsku podršku za set zakona koji je predložio, iako formalno u parlamentu ima većinu, može da znači samo jedno – da je vlast pred padom, odnosno da slijedi prekompozicija vlasti na nivou BiH. Nagovjestio je to Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH izjavivši da vlast ni na nivou BiH, ni na nivou Federacije BiH ne funkcioniše, što se potvrdilo i na sjednici Parlamentarne skupštine BiH. “Najbolji način da provjerite da li nešto funkcioniše je kako funkcioniše u parlamentu. Vidjeli ste juče kako funkcioniše i suvišan je bilo kakav komentar“, rekao je Čović u Mostaru. Na pitanje da li će biti rekonstrukcije vlasti na nivou BiH i FBiH, Čović je rekao da, što se tiče HDZ-a BiH, izmjena neće biti, ali da nisu dovoljni samo oni. “Јa ću sutra u Banjaluci razgovarati sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom o sličnim temama“ – najavio je.

Ko će biti brži, Mektić u namjeri da predsjednika Srpske uhapsi i procesuira, ili će se Savjet ministara urušiti, a time i Mektić, kao jedan od ministara? S obzirom da se od tužioca Salihovaća predmeti ne mogu izuzeti, onaj na kome se može raditi je predmet formiran zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda, odnosno istraga otvorena povodom održanog referenduma u Republici Srpskoj. Iako je prvi pozvan na saslušanje u Tužilaštvo BiH, predsjednik Srpske je to odbio da učini ukazujući na bezbjednosne aspekte i u tom kontekstu na javno izrečenu izjavu-prijetnju od Bakira Izetbegovića da će Dodik proći kao Gadafi i Sadam Husein. Naime, kako navodi vodeći bosanskohercegovački stručnjak u oblasti borbe protiv terorizma, DŽevad Galijašević, “ … nije bezbjedno da Dodik ide u Tužilaštvo BiH, koje je nadomak najradikalnije džamije na evropskom kontinentu, džamije Kralja Fahda, koja je potpuno van domašaja Ustava BiH i bezbjednosnog sistema jer predstavlja teritoriju Saudijske Arabije. Iz ovog radikalnog vehabijskog centra već su dolazile otvorene prijetnje, kletve i mržnja prema svim nosiocima funkcija iz Srpske, posebno prema Dodiku.“ Naime, glavni imam ove džamije, Nezim Halilović Muderis, dan uoči komemoracije u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice 2015. godine, pozvao je na “uništenje“ lobista protiv rezolucije o Srebrenici i njihovih porodica, kao i “entiteta sazdanog na zločinu i genocidu“. “Zato sa ovog mubarek mjesta i u ovom mubarek danu prizivam Alahovo prokletstvo na zločince i njihove pomagače, na lobiste protiv rezolucije o Srebrenici i izlobirane, i molim Alaha da uništi njihovu zločinačku i nasilnu vlast, i da uništi njih i njihove porodice, ponizi ih i na Zemlji im zatre svaki trag i učini ibretom (opomenom) za one koji pameti imaju“, rekao je Halilović. Sutradan se u Potočarima dogodio napad na premijera Srbije Vučića, a ispitivanje Muderisove odgovornosti za stvaranje atmosfere linča nikome nije palo na pamet.

Da li bi se slična atmosfera mogla stvoriti u Sarajevu na dan kada bi i ako bi predsjednik Srpske u Tužilaštvu davao izjavu? Apsolutno. Temperatura se u tom smislu permanentno stvara i preko probranih medija već se plasiraju izmišljene najave Dodikovog odlaska na saslušanje blindiranim automobilom, helikopterom i slično. Želi se stvoriti atmosfera neophodnosti predsjednikovog saslušanja u Tužilaštvu BiH, iako je Dodik u više navrata istakao da je spreman u bilo kojoj pravosudnoj instituciji Srpske ili kancelarije SIPA u Banjoj Luci ili Istočnom Sarajevu dati izjavu, što je inače prisutna praksa Tužilaštva BiH, ali očito ne vrijedi kada je riječ o “slučaju Dodik“. Različiti emisari već nude “argumente“ u smislu da bi to predsjednik trebalo da uradi radi digniteta pravosudnih institucija BiH, da mu se bezbjednost garantuje i slično. Tako bi i bilo da su stvari ostale u pravnim okvirima, ali su one odavno u domenu politike. Paralelno, u istim medijima kriminalizuje se vlast Srpske, “otvaraju“ se stari i novi slučajevi, a permanentno se traži spona sa predsjednikom Srpske. Stvara se atmosfera medijskog linča.

Mektićeva velika sreća je što tužiteljka Lenč s njim razgovara posredstvom prevodioca jer se tako ne može osvjedočiti kako Mektić “u originalu“ zvuči. Prevodilac Mektićevo izlaganje ipak mora ukalupiti u logičke konstrukcije, tako da to na engleskom možda i ima nekog smisla. U svakom slučaju na ovakvog ministra ćemo dugo čekati, a Mektić je sebi obezbijedio trajno mjesto u bosanskom humoru.

Kako stvari stoje, na prekompoziciju vlasti nećemo dugo čekati. Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, napravio je politički otklon od Saveza za promjene, koji ga prikriveno optužuje za izdaju. Treća karika u tročlanom Predsjedništvu, Bakir Izetbegović, razapet je između Vašingtona i Ankare. Turski predsjednik Erdogan sa Putinom je definitivno dogovorio izgradnju Turskog toka, cjevovoda koji će preko Turske doći do grčke granice, što će se odraziti na energetsku bezbjednost regiona. Erdogan se sve više udaljava od NATO te je i Izetbegoviću savjetovao da BiH ne pristupa Alijansi. Erdogan se izvlači ispod američkog kišobrana, vjerovatno će i Izetbegovića izvući. Šta onda ministar Mektić radi u SAD? U namjeri da uhapsi Dodika, Mektić je “uhapsio“ SDS, partiju koja ga je nominovala na ministarsku funkciju. Ta partije je besciljno luta i potpuno je odstupila od načela na kojima je osnovana. Zbog vazalskog odnosa sa strankom Bakira Izetbegovića već je platila cijenu. Bude li joj Mektić i dalje kreirao političku paltformu, otići će ravno do dna.

  Predrag Ćeranić

Izvor: Fond Strateške Kulture