latinica  ћирилица
24/10/2016 |  16:34 ⇒ 17:23 | Autor: RTRS

Berba kukuruza - dobri prinosi, niska cijena (VIDEO)

Povoljne vremenske prilike ratari u Lijevče polju koriste da bi završili berbu kuruza koji je proljetos zasijan na oko 28.000 hektara.
Berba kuruza - Foto: RTRS
Berba kuruzaFoto: RTRS

Uporedo sa berbom u toku su i pripreme za jesenju sjetvu. Ove godine u Gradišci, Laktašima i Srpcu ratari namjeravaju da zasiju 12.000 hektara. 

Vremenske prilike pogodovale su razvoju kukuruza i tamo gdje nisu zabilježeni veći napadi bolesti, prinosi su iznad prosjeka.

- Do sada je, po mom mišljenju, u Lijevče polju obrano negdje oko 70 procenata i prinosi su jako dobri. Na parcelama gdje je u suši bilo 3,4 ili 5 tona sada smo u prilici da važemo 11, 12 pa čak i 14 tona po hektaru, objašnjava agronom Momir Vidović.

Dok su ratari zadovoljni ovogodišnjim prinosom to se ne može reći i za otkupnu cijenu kukuruza.

- Cijenom ove godine nisam zadovoljan jer je jako slaba. Ali nadamo se da će biti malo bolja i da će se popraviti, kaže Đorđe Cvijić iz Poveliča.

- Sad je oko 26 feniga, tako su rekli zadnji put. To baš nije dobro , ističe Zoran Stijaković iz Kočićeva.

Povoljne vremenske prilike ratari koriste i kako bi tokom jesenje sjetve u optimalnom agroroku zasijali što više strnog žita.

Cijena mineralnih đubriva i sjemena je nešto manja u odnosu na prošlu godinu.

Od ukupno planiranih 12.000 hektara za jesenju sjetvu na području opština Gradiška, Laktaši i Srbac najzastupljenija će biti pšenica na približno 8.000 hektara.