latinica  ћирилица
24/10/2016 |  19:43 ⇒ 20:39 | Autor: RTRS

Banjaluka u znaku dva festivala

Proteklog vikenda u Banjoj Luci su počela dva festivala, i to u subotu Međunarodni festival mladog glumca "Zaplet 08", dok je sinoć otvoren Deveti međunarodni festival animiranog filma “Banja Luka 2016“.
Predstava "Malo blago" Gradskog pozorišta "Јazavac" (Foto: banjaluka.rs.ba) -
Predstava "Malo blago" Gradskog pozorišta "Јazavac" (Foto: banjaluka.rs.ba)

U okviru programa Festivala animiranog filma, kojeg je sinoć svečano otvorila načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti, Ljubinka Dragojević - biće prikazano pet blokova takmičarskog programa, kao i dva bloka filmova panorame.

Članovi žirija koji će odlučiti pobjednika ove godine su Darko Kreč iz Hrvatske, Zijad Mehić iz BiH i Marija Milanović Lazarevski iz Srbije.

Inače, na konkurs Međunarodnog festivala animiranog filma prijavilo se 478 filmova, iz 39 država. Komisija je izabrala 44 ostvarenja za glavni i 10 za dječiji takmičarski program.

Organizator Festivala, koji je podržao Grad Banja Luka, je Asocijacija za vizuelne umjetnosti "Feniks art".
Ovogodišnji Festival traje do 26. oktobra.

Predstava "Malo blago" u režiji Slađane Kilibarde, u produkciji Gradskog pozorišta "Јazavac" iz Banje Luke, otvorila je 22. oktobra "Zaplet 08". Sinoć je na programu bila predstava “Tihi obrt" Zagrebačkog kazališta mladih, a publika će večeras od 20 časova imati priliku da pogleda predstavu "Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali" Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Do kraja Festivala, u takmičarskom dijelu, biće odrigane i predstve “Ne oklevaj - improvizuj" Ustanova kulture "Vuk Karadžić" Beograd – 25. oktobra, "Nebeski odred" Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad – 26. oktobra i "Moje dete" Beogradskog dramskog pozrišta – 27. oktobra.

Festival, koji se ove godine održava pod sloganom “Oprez“, imaće i bogat prateći program, uključujući debate, na kojima će, između ostalih, govoriti Dragan Bjelogrlić, Nikola Pejaković i Mirjana Karanović.

Predstave će ocjenjivati žiri u sastavu: Nikola Pejaković, Marko Misirača i Dragana Purković-Macan.

Festival mladog glumca “Zaplet 08“ biće zatvoren 28. oktobra, kada će biti uručene nagrade i priređen koncert Gradskog tamburaškog orkestra.

Izvor: banjaluka.rs.ba