latinica  ћирилица
25/10/2016 |  08:33 | Autor: RTRS

Srbija ne proizvodi ni 50 odsto mlijeka po najvišim evropskim standardima

Srbija ne proizvodi ni 50 odsto mlijeka najboljeg kvaliteta, a za ulazak u EU potrebno je da cjelokupna proizvodnja bude po evropskim standardima.
Mlijeko (Foto: ethosorthodontics.com.au) -
Mlijeko (Foto: ethosorthodontics.com.au)

"To ne znači da domaći potrošači piju zdravstveno neispravno mlijeko jer se ono termički obrađuje, ali se prilikom prerade uništavaju vitamini", rekao je predsjednik Upravnog odbora Udruženja proizvođača mlijeka Ljubiša Јovanović na Drugom srpskom kongresu mljekarstva.

On je na skupu kazao da je neophodna promjena sistema subvencija i da treba ukinuti linearno davanje premija proizvođačima.

"Predlažem da u prelaznom periodu proizvođači koji imaju mlijeko ekstra kvaliteta dobijaju premije od 10 dinara po litru, a da se za drugu klasu isplaćuju tri do četiri dinara. Te manje premije poslije izvesnog perioda ne treba isplaćivati, bez obzira da li su ti proizvođači postigli najviši kvalitet", objasnio je Јovanović.

On je dodao da ukidanje prelevmana na uvezeno mlijeko zavisi od svjetske cijene mlijeka i da ima naznaka da se ona oporavlja, što bi značilo da raste i domaća cijena mlijeka pa bi se ta vrsta zaštite domaćih mljekara ukinula.

Stručnjak iz Centra za investicije Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) Dmitrij Prihotko rekao je da čak 95 odsto mlijeka koje se proizvodi na malim farmama koje posjeduju do pet krava, ne zadovoljava standarde evropskog kvaliteta.

"Veliki proizvođači isporučuju 70 odsto mlijeka zadovoljavajućeg kvaliteta, a srednji, u koje spadaju farme koje imaju do 20 krava, 62 odsto. To ne znači da i jedni i drugi treba da prestanu da rade na poboljšanju kvaliteta preostalih količina. Treba dodati da čak 27 odsto velikih proizvođača ima probleme jer u mlijeku ima somatskih ćelija koje premašuju dozvoljeni nivo", objasnio je Prihotko.

Saradnik Centra za investicije FAO Boris Sterk istakao je da se u Srbiji 49 odsto mlijeka u prerađenom ili neprerađenom obliku prodaje neformalnim kanalima, a evropski prosjek je ispod jedan odsto.

Rukovodilac Grupe za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede Nenad Terzić naglasio je da će država i dalje pružati podršku mljekarskoj proizvodnji, ali da je za unapređenje kvaliteta mlijeka i dobijanje subvencija "uslov svih uslova laboratorija za ispitivanje kvaliteta mlijeka" i da očekuje da će ona uskoro početi da radi.

Otvaranje laboratorije će pomoći, kako je objasnio, da se premije za mlijeko isplaćuju u skladu sa kvalitetom a ne kao sada - svima po sedam dinara po litru.

Kongres mljekara organizovali su FAO i Evropska banka za obnovu i razvoj.

Izvor: Večernje novosti