latinica  ћирилица
25/10/2016 |  08:48 ⇒ 12:53 | Autor: RTRS

Izetbegović, Šarović i Crnadak u Teheranu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović predvodi delegaciju BiH koja danas započinje dvodnevnu posjetu Iranu tokom koje će imati susrete sa zvaničnicima ove zemlje.
Počela zvanična posjeta bh. delegacije Iranu - Foto: klix.ba
Počela zvanična posjeta bh. delegacije IranuFoto: klix.ba

U delegaciji BiH su i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Iranski ministar privrede i finansija Ali Tyebnia dočekao je Izetbegovića i bh. delegaciju na aerodromu. Formalna dobrodošlica je priređena u Sadabad kulturnom kompleksu u Teheranu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik Irana Hasan Ruhani konstatovali su na sastanku u Teheranu da su se ukidanjem međunarodnih sankcija Iranu, ali i predajom aplikacije BiH za članstvo u EU, stekli uslovi za otvaranje novog poglavlja međusobnih odnosa.

Na sastanku je izražena nada da se ukidanjem sankcija otvaraju još veće mogućnosti za dijalog, što će doprinijeti miru, stabilnosti i poboljšanju situacije u regionu i svijetu.

Ruhani je izrazio interes za investiranje, te iskazao potrebu za liberalizacijom viznog režima BiH prema građanima Irana.

Na taj način, istakao je, olakšao bi se kontakt poslovnih ljudi dvije zemlje, kao i dolazak turista.

On je izrazio zadovoljstvo dolaskom delegacije BiH na njegov poziv, te ocijenio da će ova posjeta dati novu dinamiku odnosima.

Izvor: Srna/Agencije