latinica  ћирилица
25/10/2016 |  09:01 ⇒ 09:24 | Autor: RTRS

Norveški pisac Erlend Lu zvijezda drugog dana Sajma knjiga

Drugi dan Sajma knjiga obilježilo je gostovanje čuvenog norveškog pisca Erlenda Lua.
Erlend Lu (foto:Stanislav Milojković) -
Erlend Lu (foto:Stanislav Milojković)

Prva zvijezda ovogodišnjeg Sajma knjiga izazvala je veliku pažnju posjetilaca u hali 1, na štandu Geopoetike.

Kultni norveški pisac Erlend Lu autor je velikog broja bestseler romana, od kojih su na ovim prostorima najpopularniji: "Dopler", "Volvo kamioni", "Kraj nama poznatog svijeta", a piše i knjige za djecu i mlade. Erlend Lu je takođe i autor kratkih filmova, muzičkih spotova, radio je u pozorištu, na psihijatrijskoj klinici, kao književni kritičar, učitelj i prevodilac poezije.

Norvežanin je veoma popularan i u Srbiji, pa su ljubitelji njegovih djela strpljivo čekali u dugačkom redu da im se potpiše na romane.

- Iznenađujuće je koliko ima čitalaca mojih knjiga ovdje, i koliko su njihova osjećanja jaka. To je fantastično. Ne razumijem tačno zašto je to tako, zato što mislim da su njihovi doživljaji mojih knjiga intenzivniji nego čitalaca u drugim zemljama. Volim to, jer me čini posebnim, više nego što zaslužujem. Iz pitanja koje su mi postavljali vidim da moja djela shvatate veoma ozbiljno. Mislim da me u Skandinaviji ljudi doživljaju kao pisca lake proze, malo smiješnog i duhovitog, a ovdje me shvatate kao dobrog pisca, pravog pisca. Јa želim da budem pravi pisac, tako da sam srećan - rekao je Erlend.

Osim norveškog pisca, drugo veliko ime ovogodišnjeg Sajma knjiga u Beogradu biće jedan od najpopularnijih saveremenih ruskih pisaca Zahar Prilepin, čija je djela publicistike i beletristike objavila kuća Samizdat B92.

Treća velika zvijezda biće veoma popularni autor brojnih bestselera Aleksandar Mekol Smit, koji će u subotu potpisivati knjige na štandu Samizdata B92 u hali 1, i razgovarati sa čitaocima.

Izvor: B92