latinica  ћирилица
25/10/2016 |  10:26 ⇒ 26/10/2016 | 12:41 | Autor: RTRS

Karan: Priznajemo krivicu jednog neodgovornog političara (VIDEO)

Dok je Parlament Srpske u Banjaluci, usvajao novi Zakon o Danu Republike Srpske u Sarajevu u Tužilaštvu BiH, saslušavan je Siniša Karan - kao osumnjičeni.
Siniša Karan - Foto: RTRS
Siniša KaranFoto: RTRS

I to je još jedan apsurd ove istrage jer prethodno saslušano je još šest članova Komisije za sprovođenje referenduma. Svi su isti posao radili - sprovodili odluku Narodne skupštine Republike Srpske. No neki, poput Karana saslušavani su u svojstvu osumnjičenog. Ostali, međutim, u svojstvu svjedoka.

Podsjetimo, i sam predmet formiran je znatno prije nego što je Ustavni sud BiH i konstatovao da sporna Odluka nije ispoštovana. Sve neodoljivo podsjeća na, bez rezultata adaktirani predmet "Sejdić – Finci" ili "Popis" koji više niko i ne spominje, a koje i studenti prava karakterišu kao političko nasilje pravosuđa BiH.

Zaplelo se Tužilaštvo BiH u kučine!? Tuđe ili vlastite – svejdno je! Јer dok poslanici Srpske javno sprovode Odluku Ustavnog suda o Danu Republike; šablonski i tajno, kontroverzni tužilac Miroslav Marković saslušava članove Komisije - zbog nesprovođenja te iste Odluke. Bar tako je Tužilašatvo istragu ranije obrazlagalo.

A novo obrazloženje, u međuvremenu, nije ponudilo. Egzibicionizam bez granica – reklo bi se. Lakrdija od inkriminisanog djela koje im se na teret stavlja, kaže predsjednik Komisije. Siniša Karan "prihvatio" je krivicu – u svoje ime i u ime skoro 700.000 građana Srpske koji su "počinili teško krivično djelo". Ni manje ni više - drznuli su se da konzumiraju osnovno demokratsko pravo – pravo na slobodno izražavanje vlastite volje.

- Priznali smo krivicu zbog jednog političkog Ustavnog suda koji je prihvatio jednu takvu neodgovornu apelaciju, prihvatili smo krivicu jer tri stranca koji ne znaju gdje se nalaze donose najvažnije odluke ustavno-pravnog karaktera u BiH i Republici Srpskoj, prihvatili smo krivicu što Ustavni sud ne radi po zakonu nego po svojim pravilima i naravno da svi skupa u tešku poziciju dovedu ovo Tužilaštvo i Sud - rekao je Karan nakon saslušanja.

Da li zbog pat pozicije u koju su dovedeni, Tužilaštvo i tužilac Marković upotpunjuju svoja sabrana djela mešetarenja. Članove Komisije, po vlastitom nahođenju podijelili su na osumnjičene i na svjedoke - a isti posao su radili. 

- Naša uloga je bila potpuno identična. Mi smo odluke donosili kao jedan kolektivni organ, a samim tim kao kolektivni organ ne možemo ni snositi bilo kakvu odgovornost - kaže Milan Petković, član Komisije.

Advokat Petković je saslušan u svojstvu osumnjičenog. Poslanik Nedeljko Glamočak u svojstvu svjedoka. Bar tako je na pozivu pisalo.

- Međutim, sam tok postupka i pitanja na koja sam ja u Tužilaštvu odgovarao više mi liče na osumnjičenog nego na svjedoka. Јa sam odgovarao na pitanja koja su postavljana meni "zašto sam, gdje sam, kako sam..." - kaže Glamočak.

Glamočak nije iskoristio svoje pravo na poslanički imunitet. Ali, hoće kaže, postane li naprasno od svjedoka, osumnjičeni!? Da li je "vidoviti" tužilac Marković takvu reakciju predvidio!? Ili vlastite greške previdio, za sada je nejasno. Za prvoosumnjičenog, međutim, više su nego jasni motivi predmeta Referendum. Predsjednik Srpske, poziv za saslušanje nije dobio. Spreman je, kaže da se odazove i svoj iskaz da, ali na teritoriji Republike Srpske

Da li će predmet "Referendum" doživjeti sudbinu "Sejdić – Finci", kada su danima u Tužilaštvo pozivani poslanici, ministri, političari, a onda bez obrazloženja, istraga obustavljena.

Da li će postojeća istraga biti proširena na novi Zakon o Danu Republike Srpske i na sve poslanike koji su ga izglasali, možda i na sve građane koji su se na referendumu izjasnili!? Ili će biti ponuđen neki drugi rasplet!? Od samoproglašenih sarajevskih "zaštitnika" ustavnog i pravnog poretka - sve je moguće. Osim da istinski Ustav i zakon zaštite.