latinica  ћирилица
25/10/2016 |  11:25 ⇒ 12:59 | Autor: RTRS

Bijeljina- Obavezna vakcinacija pasa protiv bjesnila (VIDEO)

Bjesnilo je jedna od nastrašnijih zaraznih bolesti koja se sa životinja prenosi na ljude. Ova bolest je neizlječiva i završava se smrću.
Vakcinacija protiv bjesnila - Foto: RTRS
Vakcinacija protiv bjesnilaFoto: RTRS

Simptomi bjesnila mogu da se ispolje i poslije više mjeseci, čak i godina. Protekle sedmice na području grada Bijeljina, počela je akcija obavezne vakcinacije pasa.

Bjesnilo je virusno oboljenje životinja, koje se sa većine životinja prenosi na ljude. Ovo je bolest za koju nema lijeka, ni kod životinja ni kod ljudi. Zbog toga, vlasnici svoje pse treba da dovedu u veterinarsku ambulantu na području u kom se imanje vlasnika i nalazi, a procjenjuje se da na području Bijeljine ima oko 20 hiljada pasa.

- S obzirom na to, da je vakcinisanje protiv bjesnila zakonska obaveza vlasnika pasa, potrebno je da se ona izvrši. Takođe, svi znamo koliko je bjesnilo opasno i da je neizlječiva bolest, pa zato apelujemo da se vakcinacija izvrši na vrijeme, pogotovo onih pasa koji se koriste za lov - rekao jek doktor veterinarske medicine Sandro Mađarac.

Bjesnilo je posljednji put u Semberiji evidentirano osamdesetih godina, ali uvijek postoji bojazan da se bolest pojavi ako životinje nisu vakcinisane. Zato su i psi lutalice u rizičnoj grupi.

Prema riječima Stanislava Bijelića, doktora veterinarske medicine, o psima lutalicama niko ne vodi računa i niko ih ne vakciniše. Ovi psi često dolaze u kontakt sa divljim životinjama koje su osnovni izvor te bolesti, zbog čega su potencijalna opasnost za prenošenje bjesnila.

Stanovnici Bijeljine u posljednje vrijeme zbog pojave većeg broja pasa lutalica, strahuju za najmlađe.

Bjesnilo se kod pasa može, ali i ne mora odmah prepoznati. Potrebno je da se pas posmatra, da li pije vodu, da li mu se oduzimaju ekstremiteti. Zbog brojnih činjenica, sve mjere sprečavanja i suzbijanja bjesnila kod životinja, nikada nisu dovoljno stroge, jer se propusti plaćaju životima.