latinica  ћирилица
25/10/2016 |  12:40 ⇒ 12:58 | Autor: RTRS

Donji Agići- Zadružna proizvodnja u Agrojapri za primjer (VIDEO)

Poljoprivredna zadruga Agrojapra iz podgrmečkog sela Donji Agići kod Novog Grada jedan je od pozitivnijih primjera kako su mještani udruživanjem i vrijednim radom pokrenuli uspješan posao.
Poljoprivredna zadruga Agrojapra, Donji Agići - Foto: RTRS
Poljoprivredna zadruga Agrojapra, Donji AgićiFoto: RTRS

U zadruzi Agrojapra koja se finansira od vlastitog rada, većina zaposlenih su mještani iz ovog i susjednih sela. U rad zadruge uključeno je i više od 250 poljoprivrednih proizvođača iz Republike Srpske i FBiH od kojih otkupljuju proizvode. 

Dok danas sela sve češće ostaju pusta, iz novogradskih Donjih Agića i okolnih sela, niko ne odlazi. Lokalnu, mladu i staru radnu snagu zadržala je zAgrojapra, osnovana prije 16 godina na temeljima nekadašnje zadruge. Agrojapra je, kako kažu, podignuta iz pepela. Od 27 zaposlenih, 25 radnika je iz ovog i susjednih sela.

Dragan Kondić, iz Sokolišta, kaže da mu rad u zadruzi mnogo znači, jer pruža ekonomsku sigurnost, a i radi sa komšijama.

Emsuda Krilić, iz Donjih Agića, kaže da nije očekivala da ću u svojim pedesetim godinama dobiti posao.

- Međutim, desilo se, zaposlila sam se. Redovno primam platu i živim od ove zadruge - istakla je Emsuda.

Poljoprivredna zadruga Agrojapra finasira se od vlastitog rada i godinama uspješno posluje. Danas posjeduje sušaru, hladnjaču, vodenicu, pekaru, poljoprivrednu apoteku i mini uljaru za proizvodnju hladno cijeđenih ulja od bundeve i suncokreta. Cilj je proizvodnja zdrave hrane, a koristi imaju i poljoprivredni proizvođači, jer imaju kome prodati svoje proizvode.

Direktorica Poljoprivredne zadruge Agrojapra, Nada Nešković Railić, naglasila je da je njihov cilj od osnivanja stalno zaposlenje ovih 27 radnika, kao i indirektno upošljavanje poljoprivrednika. Kaže da zadruga ima 254 člana od kojih zadruga otkupljuje poljoprivredne proizvode, što im obezbjeđuje redovnu mjesečnu ili godišnju isplatu.

U Agrojapri godišnje otkupe oko 40 tona sirovine, a njihovi proizvodi plasiraju se na tržište Republike Srpske i Federacije BiH. Mještani se nadaju da će proizvodnja biti proširena, kako bi zadruga zadržala generacije koje dolaze.