latinica  ћирилица
25/10/2016 |  14:08 | Autor: RTRS

Marinković: Nepovoljna demografska kretanja biće nastavljena

Profesor društvene geografije i demografije Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Draško Marinković rekao je danas u Novom Gradu da će trend nepovoljnih demografskih kretanja koji je počeo prije građanskog rata biti nastavljen.
Popis stanovništva - Foto: ilustracija
Popis stanovništvaFoto: ilustracija


Marinković je naveo da Republika Srpska od 2002. godine bilježi negativan prirodni priraštaj, odnosno u proteklih 14 godina zabilježen je gubitak 45.526 stanovnika ili tri odsto populacije.

U Republici Srpskoj je 1996. godine rođeno 12.263 djece, 1998. njih 14.500, u posljednje tri godine manje od 10.000, a prošle godine 9.357, rekao je Marinković koji je održao predavanje o temi "Preporuke za rješavanje pitanja u vezi sa podizanjem stope nataliteta na nivou opštine i Republike Srpske".

Istovremeno, kaže on, mortalitet je veći nego u ratnim godinama, pa je 1996. godine u Srpskoj umrlo 10.931 lice, a 2015. čak 15.059.

Na današnjem okruglom stolu u sklopu projekta "Mlađi brat, mlađa sestra", Marinković je naglasio da populacionoj politici treba pristupiti krajnje ozbiljno i da svaka lokalna zajednica treba da utvrdi lokalne mjere populacione politike koje će finansirati.

"Ovo je pozitivan primjer da se u lokalnoj zajednici populacionom politikom pokušavaju promijeniti demografski tokovi", izjavio je on.

Načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić rekla je da je u ovoj opštini ove godine u naselju Svodna počelo sa radom dječije obdanište koje za sada ima organizovan dnevni boravak.

"Želja nam je bila da porodicama olakšamo, da imaju više vremena i da se lakše odluče da prošire porodicu", rekla je Rajilićeva.

Projekat realizuje Osnovna škola "Sveti Sava", uz podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Direktor Marina Ovuka kaže da su u ovoj školi ozbiljno razmatrali problem smanjenja broja učenika.

"Prije sedam godina u školi je bilo više od hiljadu učenika, a sada 645, što je drastičan pad", kaže Ovuka.

Prema njenim riječima tokom godinu dana trajanja projekta biće rađeno i sa učenicima i roditeljima.

"Svakako znamo da je porodica odlučujuća u ovoj priči, tako da ćemo pričati i sa roditeljima, ali i sa učenicima kako bi i oni razgovarali sa roditeljima i rekli da žele brata ili sestru", kaže Ovuka.

Današnjem okruglom stolu prisustvovali su predstavnici novogradskih škola i savjeta roditelja, dječijeg obdaništa "Pčelica Maja", lokalne zajednice i nevladinih organizacija.

Izvor: Srna