latinica  ћирилица
25/10/2016 |  14:10 ⇒ 14:16 | Autor: RTRS

Dukić: Licemjeran postupak federalne vlasti

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić ocijenio je licemjernim postupak vlasti u Federaciji BiH da sutra "pošalju dva Srbina, potpredsjednika Federacije BiH Milana Dunovića i predsjednika Upravnog odbora SPKD "Prosvjeta" Sarajevo Dejana Garića, da odaju počast stradalim Srbima i Hrvatima na lokalitetu Kazani na Trebeviću.
Branislav Dukić - Foto: Novosti.rs
Branislav DukićFoto: Novosti.rs

Dukić je izjavio da je to još jedna u nizu prevara Bakira Izetbegovića koji pokušava da stvara takozvanu multietničku BiH, a ustvari želi unitarnu BiH, odnosno islamsku državu.

"U Sarajevu je stradalo oko 10.000 Srba i mi nikada nećemo odustati od otkrivanja istine o tim dešavanjima. Od kantonalnih vlasti i samog Izetbegovića, koji je najveći krivac za njihova stradanja, tražićemo da nam kažu šta se dešavalo sa sarajevskim Srbima u ratnom periodu", rekao je Dukić.

On smatra da vlasti u FBiH pokušavaju da prikriju ratne zločine nad Srbima koji su počinjeni u 126 logora u Sarajevu, među kojima je i zloglasna kasarna "Viktor Bubanj" kroz koju je prošlo više od 5.000 civila.

Dukić je rekao da je u kasarni "Viktor Bubnju" ubijeno 70 Srba, a da je pronađeno 40 posmrtnih ostataka. On je izrazio uvjerenje da je 30 njih, za kojim se još traga, završilo upravo u jami na Kazanima.

"Kada smo se obraćali vlastima Kantona Sarajevo sa zahtjevom da postavimo spomen-obilježje u krugu kasarne 'Viktor Bubanj' - odbili su, rekavši da neće biti dozvoljeno bilo kakvo postavljanje obilježja u Sarajevu", podsjetio je Dukić.

On je naveo da vlasti u FBiH i dalje nastoje da minimiziraju stvari i pokušavaju da Bošnjake predstave žrtvom, a Srbe agresorima.

MITROVIĆ: NAVOĐENjE VODE NA MLIN BOŠNjAČKE POLITIKE

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović smatra da je svako poklanjanje žrtvama znak poštovanja, ali da Kazani ne mogu biti simbol stradanja Srba, jer ima veliki broj srpskih žrtava koje su nastradale u Sarajevu prije zločina počinjenih na padinama Trebevića.

"Šta je sa dešavanjima u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine, kao i mnogim drugim zločinima u Sarajevu. Mi godinama tražimo da u Dobrovoljačkoj postavimo spomen-ploču i obilježimo stradanje vojnika, a to je paradigma stradanja u Sarajevu. To je početak protjerivanja Srba, njihovog egzodusa, a Kazani bi samo trebalo da budu finale onoga što se dešavalo u samom urbanom dijelu grada", izjavio je Mitrović.

On je naglasio da sarajevske institucije nisu dostavile Republici Srpskoj nijednu informaciju o masovnim grobnicama u Sarajevu u kojima su srpske žrtve, podsjetivši da su u skrivenim grobnicama na groblju "Lav" pronađeni posmrtni ostaci nekoliko desetina nastradalih Srba.

"U Sarajevu i okolini još nije pronađeno više od 200 nestalih Srba. Srbi, koji su preživjeli cijeli rat u Sarajevu, trebalo bi da daju konstruktivan doprinos otkrivanju mjesta zločina u tom gradu. Oni se nisu javili kada smo pokrenuli Komisiju za utvrđivanje stradanja Srba, koja je doživjela fijasko. Niko od njih nije reagovao", rekao je Mitrović.

Komentarišući najavu federalne vlasti da sutra "pošalju dva Srbina, potpredsjednika FBiH Milana Dunovića i predsjednika Upravnog odbora SPKD "Prosvjeta" Sarajevo Dejana Garića, da odaju počast stradalim Srbima i Hrvatima na lokalitetu Kazani na Trebeviću, Mitrović je rekao da su emocije podijeljene.

"U slučaju Kazana emocije su podijeljene između samog pokušaja iskazivanja poštovanja prema takvom mjestu i neke vrsta amortizacije svih dešavanja i navođenje vode na mlin bošnjačke politike. Ako posjeta Kazanima bude otvaranje jednog procesa, onda to pozdravljam", istakao je Mitrović.

Izvor: SRNA