latinica  ћирилица
25/10/2016 |  14:41 ⇒ 14:43 | Autor: RTRS

Crna Gora: U subotu obilježavanje Vučedolske bitke, pozvani Dodik i Vujanović

Osveštanjem spomen-crkve Svetog sveštenomučenika Atinogena na Vučjem dolu 29. oktobra biće obilježeno 140 godina od Vučedolske bitke.
Episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije - Foto: Novosti.rs
Episkop budimljansko-nikšićki ЈoanikijeFoto: Novosti.rs

Episkop Budimljansko-nikšićki Јoanikije rekao je na konferenciji za novinare da će osveštanje crkve početi u 9.00 časova, a nakon njega će uslijediti kulturno-umjetnički program.

On je podsjetio da su izgradnju crkve prije osam godina započele dvije eparhije, budimljansko-nikšićka i zahumsko-hercegovačka, uz podršku Mitropolije crnogorsko-primorske.

"Narod iz sve tri eparhije i širi krug donatora su se sa velikom ljubavlju uključili u gradnju ovog hrama, prije svega zbog velikog pamćenja i spomena na slavne junake Vučedolske bitke koji su za krst časni i slobodu zlatnu prolivali svoju krv za oslobođenje i ujedinjenje našeg naroda", rekao je episkop Јoanikije u PR Centru.

Prema njegovim riječima, stogodišnjica Vučedolske bitke obilježena je skromno, ali tada, kako je naveo, nije bilo prilike da se istakne i duhovna osnova tog znanemenitog događaja.

"Mi ćemo u subotu, sa osveštanjem crkve i kulturno-umjetničkim programom koji
će uslijediti poslije svete službe, obilježiti veliki jubilej 140 godina od Vučedolske bitke", istakao je Јoanikije.

Profesor Veselin Matović rekao je da su istoričari zabilježili da Vučedolska bitka nije trajala duže od jednog sata, ali da njena slava traje više od 140 godina.

"Taj slavni podvig crnogorske i hercegovačke vojske, pod komandom kralja Nikole, veoma brzo je ušla u narodnu poeziju, a o njoj su pjevali neki znameniti pjesnici, ne samo naši nego i iz drugih književnosti, kao što je bugarski pjesnik Ivan Vazov", naveo je Matović.

Prema njegovim riječima, ta bitka je postala simbol slobodarskih težnji naroda Crne Gore, Hercegovine i svih balkanskih naroda koji su tada počeli oslobodilačku borbu i "dokrajčivanje" osmanske carevine na Balkanu.

"Nakon osveštanja crkve i liturgije u kojoj će učestvovati nekoliko arhiereja Srpske pravoslavne crkve, i mnoštvo naroda, biće priređen kulturno-umjetnički program - svečana akademija u kojoj će učestvovati niz ljudi iz kulture i kulturno-umjetničkih društava", rekao je Matović.

Kao centralni događaj, predviđena je besjeda, koju će održati pjesnik Matija Bećković.

"Na ovaj događaj su pozvani predsjednici Crne Gore i Republike Srpske, Filip Vujanović i Milorad Dodik, i niz drugih znamenitih zvanica. Na proslavi će učestvovati kulturno -umjetnička društva `Piva` iz Plužina, `Tešan Podrugović` iz Gacka, `Sava Vladisavić` iz Gacka, "Zora hercegovačka" iz Bileće, Etno grupa "Vasilisa" iz Bileće i guslari", naveo je Matović.

Izvor: SRNA