latinica  ћирилица
25/10/2016 |  14:43 | Autor: RTRS

Malešević: Gostovanje u Francuskoj važno za afirmaciju pozorišta

Ministar prosvjete i kulture Srpske Dane Malešević ocijenio je danas da je gostovanje Narodnog pozorišta Republike Srpske u Francuskoj prilika ne samo za predstavljanje i afirmaciju nacionalnog pozorišta na međunarodnoj sceni, nego i kulture Republike Srpske u cjelini.
Narodno pozorište Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodno pozorište Republike SrpskeFoto: RTRS


"Svaka mogućnost da na međunarodnoj sceni predstavimo sopstvena umjetnička dostignuća i domete, za nas je jako važna, jer i te kako imamo šta pokazati", istakao je Malešević na prijemu za pozorišno rukovodstvo, reditelja i predstavnike glumačke postave u predstavi "Časovi u kojima ništa nismo znali jedni o drugima".

Ova predstava, koju je režirao Mladen Materić prema tekstu Petera Handkea, nastala je kao rezultat saradnje Narodnog pozorišta Republike Srpske i Pozorišta Pariz - Vilet iz Francuske.

Malešević je izrazio zadovoljstvo zbog plodotvornosti ove saradanje, ali i prilike da nacionalno pozorište van granica BiH predstavi raskošan glumački i organizacioni potencijal.

On je dodao da je ovo izuzetna prilika za uspostavljanje još čvršće saradnje sa francuskim institucijama kulture, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković ocijenio je predstojeće gostovanje u Francuskoj značajnim iskorakom u kulturnoj diplomatiji Srpske.

Ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske izvešće predstavu "Časovi u kojima ništa nismo znali jedni o drugima" u prvoj polovini novembra, a riječ je o pet izvođenja u Pozorištu "Garon" u Tuluzu i Pozorištu "Senar" u Senaru.

Predstava je premijerno prikazana u Banjaluci 18. oktobra 2015. godine, a tačno godinu dana kasnije proglašena je najboljom predstavom Narodnog pozorišta Republike Srpske u 86. pozorišnoj sezoni.

Izvor: Srna