latinica  ћирилица
25/10/2016 |  15:38 | Autor: RTRS

U novembru Festival pravoslavne crkvene muzike "Dani `Sloge`"

Festival pravoslavne crkvene muzike "Dani `Sloge`", prvi ovakve vrste u Istočnom Sarajevu i Sarajevu, biće održan od 5. do 8. novembra u organizaciji Srpskog pjevačkog društva /SPD/ "Sloga".
Festival pravoslavne crkvene muzike - Foto: ilustracija
Festival pravoslavne crkvene muzikeFoto: ilustracija

Dirigent SPD "Sloga" Stefan Mojsilović rekao je da je je ovaj događaj vrhunac težnje članova "Sloge" da predstave muziku kojom se bave, kao i iskustvo koje posjeduju.

"Cilj nam je da ovakvim manifestacijama ponudimo publici, pogotovo mladima, nešto drugačije od svakodnevne poplave nekvalitetne muzike i nekulture", istakao je Mojsilović.

Prema njegovim riječima, "Sloga" je posljednjih godina učestvovala na nekoliko festivala, pa se tako došlo na ideju da i ona pokuša da organizuje jedan takav događaj.

"Sarajevo je grad festivala, te smo sigurni da će i ova manifestacija imati publiku i mjesto na kulturnoj sceni grada", rekao je Mojsilović.

Na otvaranju Festivala, u subotu, 5. novembra, u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu, osim "Sloge", nastupiće i muški horovi "Istočnik" iz Banjaluke i "Servikon" iz Istočnog Sarajeva, Mješoviti hor Filozofskog fakulteta sa Pala, te Hor Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Osim koncerata, biće održana i predavanja eminetnih stručnjaka iz oblasti pravoslavne crkvene muzike.

Dirigent novosadskog hora "Sveti Stefan Dečanski" Tamara Adamov Petijević održaće predavanje u nedjelju, 6. novembra, a svjetski poznati muzikolog i dugogodišnja direktor Muzikološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti Danica Petrović u ponedjeljak, 7. novembra, na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu.

"Sloga" će 7. novembra uveče održati koncert u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu.

Mojsilović naglašava da se festival prirodno izrodio iz dugogodišnjeg rada profesora i studenata Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu.

Festival se organizuje uz podršku Srpskog humanitarnog udruženja "Dobrotvor" iz Sarajeva, Mitropolije dabrobosanske, Ministartva civilnih poslova BiH i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

"Veliku zahvalnost dugujemo neizmjernoj podršci koju je pružao blaženopočivši mitropolit dabrobosanski Nikolaj i koju sada pruža administrator Mitropolije dabrobosanske, Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije", rekao je Mojsilović.

SPD "Sloga", kao najstariji hor u Sarajevu, njeguje decenijsku tradiciju horskih sabranja.

Kroz svoju istoriju, a posebno do Drugog svjetskog rata, ugostio je skoro sve značajnije horove sa prostora bivše Јugoslavije.

Јedan od prvih takvih susreta bio je 1895. godine, kada su u Sarajevu gostovale mostarske "Gusle", na čelu sa velikim Aleksom Šantićem, a u njihovom ansamblu bili su Јovan Dučić i braća Ćorović.

Izvor: SRNA