latinica  ћирилица
25/10/2016 |  15:45 ⇒ 17:07 | Autor: RTRS

Da li će jabuke iz Popovog polja stići do kupaca u Rusiji? (VIDEO)

Poslije više od dva mjeseca zabrane izvoza voća i povrća iz BiH u Rusku Federaciju, nakon dogovora dvije strane o dodatnim uslovima, domaćim proizvođačima ponovo je omogućen izvoz na ovo tržište.
Voćarstvo - Foto: RTRS
VoćarstvoFoto: RTRS

Za preduzeće "Popovo Polje" deblokada izvoza na rusko tržište omogućiće ipunjenje poslovnog plana za ovu godinu, bez gubitaka. Iako su u mjesecima blokade morali tražiti nove kupce, umjesto dogovrenih ruskih, uspjeli su prodati dio roda. Nadaju da će bez problema ponovo biti zastupljeni na velikom ruskom tržištu, jer su jabuke izuzetnog kvaliteta.

Zabrana izvoza u Rusiju stigla je u najnepovoljnijem momentu, na početku berbe. Za planirane količine za rusko tržište morao se naći novi kupac, u BiH i zemljama zapadne Evrope. Zato deblokadu u preduzeću "Popovo Polje" vide, kao novu veliku šansu za osvajanje ruskog tržišta.

- U trenutku uvođenja zabrane mislili smo da će biti kraj svmu, ali otvorila su se nova vrata - domaće tržište i izvoz u druge zemlje zapadne Evrope. Sada ćemo polovinu roda izvesti u Rusiju, a drugu polovinu plasirati ovdje - kaže akcionar ovog preduzeća, Stevan Milović.

Na planatažama se berba privodi kraju. Ovogdišnji prinos je oko 2,5 hiljade tona, a kvalitet je izuzetan.

Dragiša Bašić, rukovodilac voćarske proizvodnje, ističe da su prinosi na niovu očekivanih, a kvalitet iznad planiranog.

One količine roda koje neće odmah na tržište, skldištiće se u novoj hladnjači koja će uskoro biti puštena u rad. Najsvaremenija tehnologija omogućava čuvanje jabuke na duži period. To je jedan od uslova da kvalitetna trebinjska jabuka bude prisutna na svjetskom tržištu tokom čitave godine. Izgradnja hladnjače koštala je oko 1,5 milona evra, a finasirana je iz sopstvenih sredstava preduzeća i povoljnim kreditom IRB-a.