latinica  ћирилица
25/10/2016 |  15:57 | Autor: RTRS

"Zajedno za Srebrenicu": Duraković pritiskom želi preinačiti izborni rezultat

Koalicija "Zajedno za Srebrenicu", koja podržava zajedničkog srpskog kandidata Mladena Grujičića za načelnika ove opštine, smatra da Ćamil Duraković i neka bošnjačka udruženja neosnovanim tužbama pokušavaju da izvrše pritisak na Sud BiH da poništi izborne rezultate za ovu opštinu koje je, nakon dodatnog prebrojavanja glasova, potvrdila Centralna izborna komisija /CIK/ BiH.
Ćamil Duraković - Foto: RTRS
Ćamil DurakovićFoto: RTRS

Ova koalicija u saopštenju ocjenjuje da takav odnos i postupci ne doprinose smirivanju tenzija i normalizaciji odnosa i života u ovoj sredini.

U saopštenju se navodi da je neprihvatljivo donošenje odluka suprotnih objavljenim izbornim rezultatima jer niko od predstavnika OEBS-a, OHR-a, stranačkih posmatrača, članova biračkih odbora, niti Opštinska izborna komisija /OIK/, nije uložio nijednu žalbu na dan izbora.

Iz Koalicije "Zajedno za Srebrenicu" podsjećaju da su svi, pa čak i šef Misije OEBS-a u BiH DŽonatan Mur koji je na dan izbora posjetio neka birališta u Srebrenici, konstatovali da su izbori u ovom mjestu protekli dostojanstveno, u demokratskoj atmosferi.

"Isticanje u tužbi da 2.000 glasova pristiglih putem pošte CIK nije brojao i uvrstio u rezultate izbora predstavlja dezavuisanje javnosti, jer se svega oko 200 tih glasova, a među njima su i glasovi srpskih birača, odnosi na Srebrenicu i ne znači da su svi dati Durakoviću", pojašnjava se u saopštenju.

U Koaliciji dodaju da tih 200 glasova ne bi anuliralo postojeću razliku od 768 glasova u korist Grujičića i ne bi dovelo u pitanje njegovu izbornu pobjedu.

U saopštenju se ističe da je netačna tvrdnja da je ometan rad OIK-a, što mogu potvrditi posmarači i osoblje koje je pratilo njegov rad.

Koalicija navodi da su svi koji su pratili izborni proces u Srebrenici konstatovali da su izbori bili fer i bez ijednog incidenta i da Durakovićeva tužba nema nikakvih argumenata.

U saopštenju se naglašava da je to pokušaj da se raznim vrstama pritiska na sud dođe do kršenja demokratskih pravila i većinske volje birača i da se presedanom u sudskoj praksi izbornom gubitniku omogući da ostane na vlasti.

Izvor: SRNA