latinica  ћирилица
25/10/2016 |  16:08 | Autor: RTRS

Beograd-Predstavljena četiri izdanja GO SPKD "Prosvjeta" na sajmu

Glavni odbor SPKD "Prosvjeta" sa Pala predstavio je na Beogradskom sajmu knjiga četiri izdanja, među kojma "Pogledi svjedoka i učesnika" akademika Vojislava Maksimovića i "Stradanje mitropolita Svetog Petra i sveštenika Mitropolije dabrobosanske u Drugom svjetskom ratu 1941-1945" protojereja Ranka Bilinca.
Foča: "Prosvjeta" na beogradskom sajmu knjige - Foto: SRNA
Foča: "Prosvjeta" na beogradskom sajmu knjigeFoto: SRNA

Predstavljene su knjige i Miroslava Toholja "Vrsta koja izumire", te "Svjetlost malog čovjeka" Bojana Maksimovića.

Govoreći o knjizi "Pogledi svjedoka i učesnika", magistar Јordan Ristić podsjetio je da je Vojislav Maksimović devedesetih godina prošlog vijeka pokrenuo apel za obnovu "Prosvjete", nakon čega je ona i obnovljena.

On je rekao da iz ove Maksimovićeve knjige proizilaze moralne pouke da je u opasnim vremenima neophodna spremnost za odbranu od očaja i beznađa i za vraćanje duhovnom iskonu i precima.

"Najtvrđi oslonci Srba bili su Srpska pravoslavna crkva i predačka epska svijest i to je put da se pronađe smjer i ne zaluta. Autor nudi poruku savrmenicima da se raduju malim stvarima, da obnove napuštena sela jer nas je sve manje, što mora da zabrine i državni vrh", rekao je Ristić.

Prema njegovim riječima, Maksimović trasira puteve jedinstvenom srpstvu i upozorava da se silom nameće da Drina cijepa srpski nedjeljivi etnos.

Vojislav Maksimović je rekao da u ovoj knjizi nije govorio samo u ime narod, nego i u svoje, ali da je "narod masa koja daje snagu i usmjerenje".

Govoreći o knjizi "Stradanje mitropolita Svetog Petra i sveštenika Mitropolije dabrobosanske u Drugom svjetskom ratu 1941-1945", istoričar Željko Vujadinović rekao je da je knjiga nastala iz izvornog materijala.

Navodeći da Bilinac u knjizi govori o načinu na koji je tretitrana Mitropolija dabrobosanska u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/, Vujadinović je rekao da knjiga govori o tome kako je masovni zločin mogao biti moguć, a da bude nekažnjiv.

On je naveo da NDH nije bila istorijska slučajnost, jer takva priroda zločina i organizacije ne može da bude plod istorijske slučajnosti i samim tim se ne može relativizovati.

"Genocid u NDH ima duboki istorijski korijen i podlogu i proizilazi uglanvom iz djelovanja Katoličke crkve i njenih interesa", rekao je Vujadinović, navodeći da duboka vjerska netolerancija stvara takav zločin u NDH i da je jak ustaški udar na SPC, jer predstavlja srpski narod.

Protojerej Bilinac je rekao da je "odavno želio da stavi na papir one iz naroda koji nešto znače", jer se vremenom zaboravlja, te podsjetio da je od 110 sveštenika 1941. godine u Mitropoliji dabrobosanskoj ostalo tek nekoliko.

O knjizi Miroslava Toholja "Vrsta koja izumire", profesor Miloš Kovačević je rekao da je autor napisao djelo o posljednjem ratu, kao i da sam naslov govori o izumiranju Srba, ali i pisaca, koji o njima pišu.

Toholj je rekao da je pohvale za svoje ratne priče dobio iz Rusiju, za čije tržište je napravio izbor ratnih priča.

O knjizi rano preminulog književnika Bojana Maksimovića "Svjetlost za malog
čovjeka", govorili su Јordan Ristić i Viktor Šećerovski, istakavši da autor u pjesničkim zabilješkama u ratnim strahotama traži tračak svjetlosti i ujedno sazrijeva.

Izvor: SRNA