latinica  ћирилица
25/10/2016 |  16:16 ⇒ 17:07 | Autor: RTRS

Koliko je isplativ uzgoj svinja u Srpskoj? (VIDEO)

Cijene svinja, naročito prasadi u Republici Srpskoj su značajno opale, što ugrožava proizvodnju. Da bi se uzgoj i prodaja isplatili, uzgajivači kažu, cijena prasadi trebalo bi da bude od 3 do 3,5 KM, a ona je sada za oko 1 KM niža.
Svinje - Foto: RTRS
SvinjeFoto: RTRS

Zbog nestabilnog tržišta i velikog uvoza svinjetine, mnogi uzgajivači smanjili su tov, što je i uzrokovalo pad cijene prasadi.

Iako je cijena prasića i tovljenih svinja ispod linije rentabilnosti, na stočnoj pijaci u Bijeljini prodaja ide teško.
Utovljene svinje, svakim danom gube na klasi i stvaraju troškove uzgajivačima.

- Cijena je danas oko 3 KM, a svinje pojedu više nego što donesu. Cijena je loša, ne može se ništa zaraditi - kaže Aleksa Ristić, uzgajivač iz Vršana.

Da su troškovi veći od trenutne cijene prasadi potvrđuje i Slađo Simić iz Vršana koji godišnje uzgoji više od 2.000 prasića.

- Јedino dobro u svemu tome za sada je to što je cijena žitarica povoljna i što stočna hrana nije preskupa, tako da je to olakšavajuća okolnost - kaže Simić.

Velike farme nemaju problem plasmana. Imaju stalne kupce, ali glavobolju im zadaju cijene. Za tovljače, situacija je povoljnija, kaže Pero Zarić koji u tovu ima 800 svinja.

- Sve što mi proizvedemo u Republici Srpskoj nije ni 30 odsto potrebnog kapaciteta. Sve ostalo se uvozi, tako da nama nije problem plasman, problem je cijena i uvoz - kaže Zarić.

Uzgajivači upozoravaju da je stočarstvo na granicama isplativosti. Najveći problem stvara im nelojalna konkurencija, odnosno velike količine mesa koje se uvoze, čija je cijena zbog jeftinije hrane za uzgoj, znatno niža.