latinica  ћирилица
25/10/2016 |  21:37 ⇒ 22:23 | Autor: RTRS

Beograd: Promovisana sabrana djela Petra Kočića

Pod zajedničkim imenom “Sa planine i ispod planine”, na beogradskom Sajmu knjiga večeras su promovisana sabrana djela Petra Kočića. Ovaj izdavački poduhvat ostvaren je u saradnji Narodne univerzitetske biblioteke i Službenog glasnika Republike Srpske, a povodom jednog vijeka od smrti ovog velikana srpske riječi.
Sajam knjiga u Beogradu - Foto: RTRS
Sajam knjiga u BeograduFoto: RTRS

Do sada je objavljeno ukupno tri izdanja Kočićevih sabranih djela, tako da pred izdavačima nije bio lak zadatak. Ipak, za ovo najnovije možemo reći da je i najvažnije, izdvaja se po tome što je u pitanju kritičko izdanje, a ne samo prosta zbirka onog što je iza sebe ostavio Petar Kočić.

- Naime, do sada se ovakvao izdanje nije vidjelo u javnosti. Mi smo htjeli da čitaocima budu dostupni tekstovi koji su naučno pregledani i uz korišćenje kritike, književne kritike, preporučeni čataoc, kaže direktorka Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, Ljiljana Petrović Zečić.

Takva vrsta kritike, koja je ujedno i objašnjenje, zaista je potrebna mladom, savremenom čitaocu koji se prvi put sreće s Kočićem.

Dušan Ivanić, jedan od priređivača izdanja, ističe da su velike teškoće da se djeca prenesu u taj ambijent koji stvara Kočić.

- Znate, neka seoska idila, neki bikovi ili bakovi koji se tamo bodu, to je dosta teško vezati za iskustvo mladog čovjeka koji živi na internetu, pojašnjava Ivanić.

Aktuelnost Kočićeve riječi ne treba posebno dokazivati, jednostavno je potreban i novim generacijama. Mnogi izrazi koje je Kočić koristio, današnjoj omladini su nerazumljivi, ali nacionalni ili državni problemi su gotovo identični; još sud nije presudio jazavcu po tužbi Davidovoj.