latinica  ћирилица
26/10/2016 |  08:17 ⇒ 16:06 | Autor: RTRS

Oštra Luka: Јednočasovni štrajk upozorenja u OŠ "Petar Škundrić"

Zaposleni u Osnovnoj školi "Petar Škundrić" u Budimlić Јapri kod Oštre Luke danas su jednočasovnim štrajkom upozorenja iskazali nezadovoljstvo svojim materijalnim položajem, koje je uzrokovano smanjenjem radničkih davanja i neisplaćenim dugovanjima.

Zaposleni u Osnovnoj školi "Petar Škundrić" nezadovoljni su jer im nisu isplaćene naknade za prevoz, rođenje djeteta i smrtni slučaj u porodici. Ovo je bio drugi štrajk upozorenja prosvjetara, nakon što je prije pet dana štrajk upozorenja organizovan u školi u Krupi na Uni. 

"Štrajk upozorenja je samo jedan nastavni čas. To je samo upozorenje Vladi RS da već duži vremenski period zanemaruje obaveze prema prosvjetnim radnicima, posebno onima koji rade u udaljenim mjestima", rekao je predsjednik sinikata ove škole Dragan Јarić.

On je ocijenio da je saradnja sa resornim ministarstvom Republike Srpske dobra, ali da je veća odgovornost za stanje u prosvjeti na Ministarstvu finansija.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić rekao je da je uputstvo o obračunu naknada za prevoz doneseno 27. septembra, a na snagu je stupilo osam dana kasnije odnosno 5. oktobra, ali da se ono primjenjuje već za septembar, što je, kako je ocijenio, protivzakonito.

"Tužićemo one koje su nezakonitio obračunali naknadu za prevoz, odnosno sve direktore škola i one koji su im to naložili jer uputstvo nema retroaktivnu primjenu", rekao je Gnjatić novinarima u Budimlić Јapri za vrijeme štrajka.

On je najavio da će štrajkovi upozorenja biti organizovani u više škola u Republici Srpskoj u narednim sedmicama s ciljem da se izmire dugovanja prosvjetnim radnicima, a akti koji im umanjuju prava stave van snage.