latinica  ћирилица
26/10/2016 |  09:01 | Autor: RTRS

Epl zabilježio pad profita i prodaje svih uređaja

Komapnija Epl juče je predstavila podatke o prodaji i zaradi za 2016. koji pokazuje da najvrjednija kompanija na svijetu bilježi prvi pad godišnje prodaje u 15 godina.
Apple (Foto: John Bragg / Flickr/ Wikipedia) -
Apple (Foto: John Bragg / Flickr/ Wikipedia)

Godišnja prodaja za fiskalnu 2016. godinu koja je okončana 30. septembra iznosi 198 milijardi evra, dok je prošle godine prodaja bila 215 milijardi evra. Pad prodaje Eplovih proizvoda najviše je povezan sa padom prodaje najvažnije ponude – Ajfona koji predstavlja najveći izvor zarade za kompaniju, piše Si-eN-eN.

Izraženo u procentima, riječ je o padu prodaje od oko 8 odsto. Profit kompanije je time pao za 14 odsto i ove fiskalne godine iznosi 42 milijarde evra. U posljednja tri mjeseca prodaja je pala za 9 odsto (43 milijarde evra), što je uzrokovalo pad profita za 19 odsto (8,3 milijarde evra) u odnosu na isti period prošle godine.

Epl je u posljednjem kvartalu prodao 45,5 miliona Ajfona, dok je prošle godine u isto vrijeme zabilježena prodaja 48 miliona jedinica. Riječ je o trećem uzastopnom kvartalu koji bilježi pad prodaje Ajfona i ukupne zarade Epla u odnosu na podatke iz 2015. godine.

Nakon objavljivanja podataka, dionice Epla su pale za 2,5 odsto, prvi put nakon predstavljanja novog Ajfona 7 koji je uzrokovao rast dionica od 10 odsto.

Osim toga, Epl procjenjuje da će prodaja u narednom kvartalu biti veća u odnosu na prošlogodišnju koja je donijela 74,8 milijardi dolara. Inače, Epl tradicionalno bilježi dobre rezultate uoči predstojećih novogodišnjih praznika.

Izvor: Agencije