latinica  ћирилица
26/10/2016 |  09:53 | Autor: RTRS

"Potcijenjeno stradnje civila usljed vojne intervencije u Siriji"

Međunarodna koalicija na čelu sa SAD protiv "Islamske države" nije preduzela adekvatne mjere predostrožnosti da bi izbjegla civilne žrtve u Siriji i potcijenila je uticaj svojih operacija na civile, saopštila je organizacija "Amnesti internešnel".

"Krajnje je vrijeme da američke vlasti progovore otvoreno o punim razmjerama stradanja civila u napadima koalicije u Siriji", saopštila je Lin Maluf, zamjenik direktora za istraživanja "Amnestijeve" regionalne kancelarije u Bejrutu.

Ona je dodala da "Amnesti" strahuje da je koalicija koju predvode SAD "ozbiljno potcijenila štetu koju trpe civili usljed njenih operacija u Siriji".

Ova organizacija za zaštitu ljudskih prava navodi da je oko 300 civila poginulo u 11 napada koalicije na čelu sa SAD od septembra 2014. godine.

"Analiza dostupnih dokaza sugeriše da koalicione snage ni u jednom od ovih slučajeva nisu preduzele adekvatne mjere predostrožnosti da bi umanjile stradanje civila i štetu na civilnim objektima", rekla je Malufova.

Ona je dodala da neki od ovih napada mogu da se okarakterišu kao neproporcionalni i nasumični.

Pentagon, koji za sada nije komentarisao ovo saopštenje, tvrdi da veoma vodi računa da se umanje civilne žrtve.

Pentagon je u julu objavio da je u vazdušnim udarima na militante u Iraku i Siriji poginulo 14 civila od 28. jula prošle godine do 29. aprila ove godine.

Izvor: SRNA-Rojters