latinica  ћирилица
26/10/2016 |  10:10 ⇒ 10:28 | Autor: RTRS

Bukerova nagrada za knjigu koja "raskrinkava tabue"

Roman "The Sellout" Pola Bitija, oštra satira rase i klase u SAD, ovogodišnji je dobitnik nagrade Man Buker, i to je prvi put da je Amerikanac dobitnik ove prestižne književne nagrade.
Pol Biti, dobitnik Bukerove nagrade (Foto: Tanjug / AP /Alastair Grant) -
Pol Biti, dobitnik Bukerove nagrade (Foto: Tanjug / AP /Alastair Grant)

Žiri je sinoć u Londonu saopštio da je Bitijeva provokativna knjiga satira na istom rangu sa klasicima, i da je aktuelna kao i večernje vijesti.

Istoričarka Amanda Forman koja je predsjedavala žirijem, rekla je da knjiga ulazi "u srce savremenog američkog društva i to sa potpuno divljim humorom, tipom humora koji nam vidjela od DŽonatana Svifta ili Marka Tvena".

Radnja romana odigrava se u zapuštenom predgrađu Los Anđelesa, nazvanom Dikens, gdje su među stanovnicima posljednji peživjeli iz grupe Litl Raskals i pripovjedač knjige Bonbon, Afroamerikac kome se sudi na vrhovnom sudu SAD zbog pokušaja da ponovo uvede ropstvo i rasnu segregaciju.

Biti se bavi temama od kojih mnogi autori zaziru kao što su rasni stereotipi, uvredljiv govor i policijsko nasilje, naveo je žiri.

Forman je rekla da "The Sellout", koji meša pop kulturu, filozofiju i politiku sa humorom i besom ima nameru da raskrinka svaki društveni tabu.

Žiri su na maratonskom četvorosatnom sastanku sinoć birali pobjednika među šest finalista, koji su izabrani od 155 predloženih djela. Formanova je rekla da je odluka da se Bitiju dodijeli nagrada bila jednoglasna.

Bitiju (54) je novčanu nagradu od 50.000 funti sinoć na ceremoniji u Londonu uručila vojvotkinja od Kornvola Kamila, supruga princa Čarlsa.

Bukerova nagrada osnovana je 1969. i prvobitno je bila otvorena samo za pisce iz Britanije, Irske i Komonvelta, a od 2014. proširena je na sve autore koji pišu na engleskom jeziku.

Izvor: Agencije