latinica  ћирилица
26/10/2016 |  12:16 ⇒ 12:27 | Autor: RTRS

Zajedničko predstavništvo Srbije i BiH u Istanbulu

U Istanbulu se otvara zajedničko trgovinsko-turističko predstavništvo Srbije i Bosne i Hercegovine, najavio je ministar za unutrašnju i spoljnu trgovinu, turizam i telekomunikacije Srbije Rasim Ljajić, nakon sastanka Trilateralnog trgovinskog komiteta.
Sastanak Trilateralnog trgovinskog komiteta Srbije, Turske i BiH - Foto: RTS
Sastanak Trilateralnog trgovinskog komiteta Srbije, Turske i BiHFoto: RTS

Trilateralni trgovinski komitet čine Turska, Srbija i BiH, a Ljajić poručuje da će to biti mjesto gdje će Srbija i BiH moći da predstave privredne i turističke potencijale, sve u funkciji povećanja obima robne razmjene i turističkog prometa između tri države.

Ljajić je u Istanbulu razgovarao sa turskim ministrom ekonomije Nihatom Zejbekčijem i ministrom za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirkom Šarovićem, a nakon toga je rekao da su tri strane dogovorile da Srbija i BiH zajednički definišu jedan infrastrukturni projekat koji bi podržala i Turska.

- Da li će to biti dionica auto-puta ili dionica željezničke pruge ostaje da dogovore predstavnici vlada BiH i Srbije - rekao je Ljajić i dodao da Srbija intenzivno radi na modifikaciji sporazuma o slobodnoj trgovini i želi da što više vrsta robe bude na bescarinskom režimu kako bi povećali ukupnu trgovinsku razmjenu.

Trojica ministara otvoriće zajedničko privredno-turističko predstavništvo Srbije i BiH u Istanbulu, a planirano je i održavanje biznis foruma Srbija-BiH-Turska na kojem će učestvovati privrednici tri zemlje.

Izvor: Tanjug