latinica  ћирилица
26/10/2016 |  12:30 | Autor: RTRS

Puzigaća: Mogući masovni protesti članova udruženja

Članovi Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH okupili su se danas u sjedištu Udruženja u Banjaluci, izražavajući protest zbog sporosti u rješavanju njihovog stambenog pitanja kroz Regionalni stambeni program u BiH.
 - Foto: Glas Srpske
Foto: Glas Srpske


Predsjednik Udruženja Nikola Puzigaća rekao je da ne isključuje mogućnost da uskoro dođe do masovnih protesta ove populacije građana mirnom šetnjom ispred parlamenta BiH u Sarajevu, te ispred Konzulata Hrvatske, kancelarije EU, UNHCR-a i zgrade Vlade Republike Srpske u Banjaluci.

"Svakodnevno članovi regionalnih odbora Udruženja dolaze sa zahtjevom da se ubrza rješavanje njihovog stambenog pitanja, isplata alternativnog smještaja, socijalne pomoć za najugroženije članove Udruženja, te rješavanje statusnih prava Srba u Hrvatskoj", istakao je Puzigaća.

On je naveo da članovi Udruženja koji nemaju 65 godina života ne mogu ostvariti pravo na penziju, nemaju posla i zdravstvenog osiguranja, isključuje im se struja i voda, te uskraćuje mogućnost korištenja javne kuhinje u Novom Gradu.

Predrag Mirjanić /52/ iz Nove Topole, koji je prije rata radio u Kazneno-popravnom zavodu u Zagrebu, rekao je Srni da je u Republici Srpskoj ostvario pravo na penziju, ali ne iz Hrvatske gdje pravo na penziju može ostvariti tek za 12 godina.

"Mislim da sam prerano otišao u penziju koja je mala i da sam mogao još raditi do ostvarenja punog radnog staža 40 godina, jer bi na taj način stekao pravo na penziju i iz Hrvatske", istakao je Mirjanić.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja je zajednički višegodišnji program koji ima za cilj da obezbijedi trajna stambena rješenja za oko 27.000 najugroženijih izbjegličkih porodica ili 74.000 lica u regionu.

U okviru ovog programa predviđena je obnova 5.400 stambenih jedinica u BiH, od čega 4.200 u Republici Srpskoj. Ukupna vrijednost projekta za BiH iznosi 101 milion evra.

Izvor: Srna