latinica  ћирилица
26/10/2016 |  12:31 ⇒ 12:38 | Autor: RTRS

Patrušev predložio saradnju MUP-u Srbije

Sekretar Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev, koji je doputovao u dvodnevnu posjetu Srbiji, predložio je MUP-u Srbije da razmotri rad na memorandumu o razumijevanju koji bi stvorio neophodne formalne uslove za redovnu komunikaciju o pitanjima od obostranog interesa.
Šef ruskih obavještajaca u Beogradu - Foto: TANЈUG
Šef ruskih obavještajaca u BeograduFoto: TANЈUG

Navodeći da se o tome razgovaralo još 2013. godine u Beogradu, Patrušev je rekao da taj dokument nema pravno obavezujući karakter, niti status međunarodnog ugovora.

Na sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovićem, kojem su prisustvovali i ministar odbrane Zoran Đorđević i ruski ambasador Aleksandar Čepurin, Patrušev je naveo da se nada da će nacrt tog dokumenta biti usaglašen kako bi bio pripremljen za potpisivanje na marginama međunarodne konferencije o bezbjednosti, koja će biti održana iduće godine u Rusiji.

Prema Patruševim riječima, postoji tipski nacrt tog dokumenta koji Savjet bezbjednosti Rusije ima sa najpovjerljivijim partnerima, prenijeli su beogradski mediji.

On je podsjetio je da je posljednji sastanak ruskog Savjeta bezbjednosti sa delegacijom MUP-a Srbije bio ove godine u Groznom, kada se razgovaralo o problemima međunarodne i regionalne bezbednosti u bilateralnom sastavu.

- Danas imamo mogućnost da se još detaljnije zaustavimo na pitanjima od obostranog interesa - rekao je Patrušev za kojeg je u Palati Srbija priređen doček.

Patrušev je naveo da se od posljednjeg sastanka sa delegacijom iz MUP-a Srbije geopolitička situacija u svijetu menjala, da je vrlo dinamična, uključujući dinamične promjene na Balkanu.

On je istakao da je Srbija postala tradicionalan učesnik međunarodnih sastanaka visokih predstavnika koji nadgledaju pitanje bezbjednosti.

- Računamo na vaše učešće na sljedećoj konferenciji 2017. godine - naveo je Patrušev i dodao da će MUP dobiti zvaničan poziv za učešće na toj konferenciji.

Nikolaj Patrušev je prethodno položio vijenac na spomenik oslobodiocima Beograda. On će se sastati sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem i predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Izvor: Tanjug