latinica  ћирилица
26/10/2016 |  12:43 ⇒ 27/10/2016 | 08:56 | Autor: RTRS

Đokić: Sredstva ruskog klirinškog duga operativna za nekoliko mjeseci (VIDEO)

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas u Sarajevu da bi sredstva od klirinškog duga Ruske Federacije trebalo da budu operativna za nekoliko mjeseci, možda čak i do kraja godine.
Petar Đokić - Foto: SRNA
Petar ĐokićFoto: SRNA

Sredstva od klirinškog duga Rusije trebalo bi da budu operativna za nekoliko mjeseci – bar se tako nada ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić.

Đokić je u Sarajevu ponovio da je prijedlog otišao iz BiH i da se sada čeka izjašnjenje ruske strane. Prema tom prijedlogu, dio sredstava trebao bi biti uplaćen Savjetu ministara i distriktu Brčko, dok bi veći dio, srazmjerno ustanovljenoj formuli, bio podijeljen na RS i Federaciju BiH. Od 125 miliona američkih dolara, Srpskoj bi pripalo 36,2 miliona.

Da je Srpska stabilno mjesto za investicije, Đokić je istakao na konferenciji "Velika Britanija – poslovna razmjena, rudarstvo Balkana“, koja je bila i prilika za predstavljanje potencijala u BiH. 

Republika Srpska ima oko 550 miliona tona rezervi raznih vrsta mineralnih sirovina, najviše uglja, i prioritet u budućnosti trebalo bi biti kvalitetno iskorišćavanje ove sirovine, istakao je Đokić koji je ukazao i na velike energetske projekte u Srpskoj. Јedan od najvećih je Termoelektrana Stanari, koji je realizovala britansko-srpska kompanija EFT, a prisutnost britanskih kompanija u ovoj oblasti potvrđuje i kompanija Gros u rudniku olova i cinka u Sasama.

"Kompanija Mineko trenutno istražuje ležišta antimona na lokaciji Istočnog Goražda. Investicija je vrijedna oko 4,7 miliona maraka i uvjeren sam da će ona biti uspješno završena", rekao je Đokić.

Da su kompanije iz Velike Britanije itekako zainteresovane za ovo područje, potvrđuje i dolazak na konferenciju britanskih stručnjaka iz oblasti eksploatacije uglja, finansijskih i tehničkih kapaciteta, te zaštite životne sredine.

"BiH, kao i druge zemlje zapadnog Balkana, ima veliki interes za modernizaciju ovog sektora. Iz tog razloga danas imamo devet kompanija iz Velike Britanije koje su došle ovdje da ponude svoje znanje i da bi vidjeli kakve su mogućnosti za investiranje", rekao je britanski ambasador u BiH Edvard Ferguson.

Ono što je sigurno, Srpska sa investicijama neće stati.

"Mi u RS se pripremamo za izgradnju novog termoenergetskog objekta. To je blok 2 TE Gacko i uvjereni smo da ćemo uspješno voditi ovu aktivnost. Takođe, radi se na realizaciji još jednog velikog projekta, a to je rudnik i TE Ugljevik 3 u koji je naš partner, koncesionar, već je investirao značajan dio finansijskih sredstava", rekao je Đokić.

Odgovarajući na novinarska pitanja Đokić je istakao da još nije donesena odluka o prodaji akcija Rudnika željezne rude Ljubija, za koji su zainteresovana dva kupca i da je niska cijena elektirčne energije usporila dinamiku investiranja u Ugljevik.