latinica  ћирилица
26/10/2016 |  13:15 | Autor: RTRS

Venecuela teško pogođena epidemijom urbanog nasilja

Centar Venecuele Karakas službeno je najopasniji grad na svijetu sa najvećom stopom ubistava.
Karakas - Foto: Wikipedia
KarakasFoto: Wikipedia

Prijestonica Venecuele opasnija je od San Salvadora, meksičkog Akapulka, južnoafričkih Kejp Tauna i Јohanesburga, brazilske Fortaleze, američkih gradova Baltimora, Detroita, Nju Orleansa i Sent Luisa, koji su takođe u vrhu najopasnijih mjesta na svijetu.

Godišnja istraživačka studija meksičke nevladine organizacije Građanski savjet za javnu bezbjednost pokazuje da je, uz političke, ekonomske i društvene probleme, Venecuela teško pogođena epidemijom urbanog nasilja, posebno njen glavni grad.

Nivo gradskog nasilja u Venecueli viši je od onoga u Brazilu i najviši na svijetu, ako se izuzmu Salvador i Honduras.

Iz mrtvačnice "Belo monte" u Karakasu neprijatan miris mrtvih tijela zaudara i širi se do obližnjih ulica i ljudi koji čekaju da preuzmu leševe svojih najmilijih.

Razlog neprijatnog mirisa truljenja leševa, koji je vrlo snažan, jeste zastoj u radu klimatizacije usljed nestašica struje, kao i veliki broj tijela u mrtvačnici, navode lokalni mediji.

Na svakih pola sata hitna pomoć dolazi sa novim tijelima, od kojih su većina žrtve ubistava.

Mrtvačnica je na raspolaganju cijelom Karakasu i jedva da zadovoljava potrebe grada.

Gradovi Latinske Amerike dominiraju u stopama nasilja otkad je prije pet godina meksička NVO započela da radi analize.

Od 50 najopasnijih gradova na svijetu najviše je brazilskih - 21. Osam gradova je u Venecueli, pet u Meksiku, tri u Kolumbiji, dva u Hondurasu.

Uz Karakas, venecuelanski gradovi u kojima je posebno opasno živjeti su: Maturin, Valensija i Sijudad Gvajana - na 5, 7. i 11. mjestu "crne liste".

Izvor: Srna