latinica  ћирилица
26/10/2016 |  13:31 | Autor: RTRS

Amnesti: Američka koalicija ubila 300 civila u Siriji

Oko 300 civila je ubijeno u 11 vazdušnih udara koje je izvela koalicija predvođena SAD u Siriji, objavio je RT pozivajući se na izvještaj Amnesti internešnala.
Situacija u Siriji (Foto: Sputnik/Hikmet Durgun) -
Situacija u Siriji (Foto: Sputnik/Hikmet Durgun)

Amnesti kaže da SAD treba otvoreno da saopšte koliko je civila poginulo u njihovoj borbi protiv Islamske države, prenosi RT.

Amnesti sumnja da je Centralna komanda SAD, koja rukovodi koalicionim napadima u Siriji "možda izvela nezakonite napade" u Siriji, i da nije preduzela neophodne mjere kako bi spriječila ubijanje civila, navodi se u tekstu.

"Strahujemo da koalicija predvođena SAD znatno potcjenjuje štetu koju nanosi civilima u operacijama u Siriji," izjavio je Lin Maluf, zamjenik direktora za istraživanja u regionalnoj kancelariji AI u Bejrutu.

Prema njegovim riječima, krajnje je vrijeme da američke vlasti iskreno saopšte koje su pune razmjere štete nanijete civilima u koalicionim napadima u Siriji.

AI je istražila dokaze, uključujući izjave očevidaca, izvještaje organizacija za ljudska prava i medija i procjenjuje da je u napadima ubijeno i do 300 civila.

U danas objavljenom izvještaju dodaje se da bi ukupan broj civilnih žrtava nastradalih u dejstvima koalicije od početka operacija protiv takozvane Islamske države u Siriji 2014. godine, mogao biti "čak 600 ili više od 1,000 ljudi".

Izvor: B92