latinica  ћирилица
26/10/2016 |  14:51 ⇒ 27/10/2016 | 10:15 | Autor: RTRS

Јerinić: Nema kažnjavanja vojnika, koji su izašli na referendum (VIDEO)

Pod istragom su pripadnici Oružanih snaga BiH koji su se izjašnjavali na referendumu o Danu Republike Srpske, potvrdio je zamjenik ministra odbrane BiH Boris Јerinić. Istovremeno, tvrdi da pripadnici Oružanih snaga koji su se izjašnjavali na republičkom referendumu, neće biti sankcionisani.
Boris Јerinić - Foto: RTRS
Boris ЈerinićFoto: RTRS

Prema riječima zamjenika ministra Borisa Јerinića, pripadnici Oružanih snaga svakodnevno su na saslušanjima. On kaže da nema pisanog traga o naredbodavcu istrage.

Pojedini mediji objavili su da je pod istragom poručnik Pavić iz brigade taktičke podrške u Rajlovcu kod Sarajeva, koji je fotografisan u uniformi dok se izjašnjavao na referendumu. Navode da se pripadnici OS BiH saslušavaju na osnovu anonomnih prijava i usmenih naredbi.

Dušanka Majkić, članica Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost PS BiH ističe da ako zaista to postoji, onda to pitanje treba uputiti zamjeniku ministra odbrane.

Zamjenik ministra odbrane Boris Јerinić smatra da nema odgovornosti pripadnika Oružanih snaga koji su se izjašnjavali na referendumu. On je dao usmenu saglasnost da svi koji žele mogu da se izjasne na referendumu o Danu Republike.

"Ovdje ne može doći do sankcija. Јa neću dozvoliti da se sankcioniše bilo koji vojnik", rekao je Јerinić.

Pripadnik OS BiH glasa na referendumu (Foto: RTRS)

Tako ne misli nekadašnji oficir tzv. Armije BiH, bivše vojske Federacije i prvi načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Sifet Podžić, sada predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost. Traži da pripadnici OS BiH koji su se izjašnjavali na referednumu odgovaraju, jer su se, kaže, zakleli da štite Ustav BiH.

"Ako Ustavni sud BiH donese odluku da je nešto neustavno, a pripadnik OS BiH to podrži, onda mora da snosi odgovornost. Zahtijevam i tražim da ti ljudi koji su prekršili zakon odgovoraju", rekao je Podžić.

S obzirom na to da je referendum univerzalno demokratsko, ustavno i zakonsko pravo, nije najjasnije koji su zakon prekršili. Istovremeno niko ne poziva na odgovornost Mirzu DŽidića koji je nedavno u uniformi Oružanih snaga BiH sa nekolicinom istomišljenika na društvenim mrežama, pisao da novinarku koja je kritikovala nošenje burke, treba silovati, pregaziti automobilom i zapaliti.

Ona je iskoristila svoje ustavno pravo na slobodu izražavanja. O dvoličnosti pojedinaca i institucija, poštovanju ustava i pravima građana u BiH, dovoljno.