latinica  ћирилица
26/10/2016 |  15:37 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Komisija za odbranu i bezbjednost bez stava o presretnutim razgovorima Salihovića

Komisija za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH nije danas primila k znanju informaciju Ministarstva bezbjednosti da li su bezbjednosne agencije radile po zakonu o pitanju presretanja nekih razgovora u slučaju glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića.
Komisija za odbranu i bezbjednost (arhiv) - Foto: SRNA
Komisija za odbranu i bezbjednost (arhiv)Foto: SRNA

Informacija nije primljena k znanju jer za nju nisu glasali članovi Komisije iz reda hrvatskog naroda Borjana Krišto i Bariša Čolak iz HDZ-a BiH, koji su prilikom izjašnjavanja bili uzdržani.

Protiv je bila Dušanka Majkić iz SNSD-a, a "za" su bili Sifet Podžić i Hanka Vajzović iz Demokratskog fronta, Šemsudin Mehmedović iz SDA, te Darko Babalj i Ognjen Tadić iz SDS-a.

Predsjedavajući Komisije Sifet Podžić na početku rasprave je podsjetio da je Komisija na jednoj od ranijih sjednica zatražila od Ministarstva bezbjednosti BiH da kolegijumima domova Parlamentarne skupštine BiH dostavi informacije u vezi sa posljednjim dešavanjima, a tiču se pojave transkripta presretnutih razgovora koji ozbiljno inkriminišu Salihovićev rad i postupanje.

Majkićeva smatra da ova informacija nije ni trebalo da se nađe na ovoj komisiji, nego da je u nadležnosti druge komisije, te da su javnosti izneseni povjerljivi podaci.

- Ovo je pakleni plan. Ministar bezbjednosti, direktor Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ i zamjenik predsjedavajućeg ove komisije su kadar SDS-a. Nemojte da pravimo cirkus - rekla je Majkićeva.

Babalj je rekao da je ponosan što je učestvovao u procesu, a u skladu sa zakonom, u kojem je Salihović suspendovan.

- Svaka čast ministru i policijskim službama što su ušli u odlučnu borbu protiv kriminala - dodao je Babalj.

Podžić, koji je predsjedavajući Komisije, izjavio je novinarima nakon sjednice da mu je drago što je u izvještaju navedeno da nijedna od bezbjednosnih agencija nije prekršila svoja ovlašćenja i da su radili prema nalogu Tužilaštva BiH.

Direktor SIPA Perica Stanić naveo je da je ono što je Agencija dostavila Ministarstvu kao dopis "čisto, profesionalno, jasno, bez ulaženja u tajne podatke i bez odavanja ili bilo kakvog parafraziranja bilo kojeg tajnog podatka".

- U konkretnom predmetu ispoštovani su zakonitost i standardne procedure, a da ni jednim dijelom nije narušena tajnost podataka - istakao je Stanić.

On je podsjetio da je u toku istraga koja se vodi pred Tužilaštvom BiH, te da nije uputno iznositi bilo kakve informacije da se ne bi ometao rad pravosuđa.

Komisija je primila k znanju informaciju o posjetama članova Komisije pojedinim regionalnim kancelarijama Granične policije BiH i stanju na graničnim prelazima u BiH.

Podžić je izjavio da je efikasnost rada Granične policije BiH puno bolja.

- Zamolio sam sve članove komisije, s obzirom na to da je pred nama usvajanje budžeta za narednu godinu da Graničnoj policiji Bih i Upravi za indirektno oporezivanje BiH odobri ono što budu zahtijevali, budući da su granični prelazi poprilično neuređeni, a zaposleni u te dvije institucije rade u veoma teškim uslovima - istakao je Podžić.

Primljena je k znanju i informacije o posjetama Komisije i parlamentarnog vojnog pvjerenika pojedinim brigada Oružanih snaga BiH.

Majkićeva je tražila da tačke dnevnog reda o posjetama Graničnoj policiji BiH i Oružanim snagama BiH budu skinute sa dnevnog reda jer su bile jednonacionalne i u svim, osim u jednom slučaju, bio je sam predsjedavajući Komisije Podžić.

Izvor: SRNA