latinica  ћирилица
26/10/2016 |  16:02 | Autor: RTRS

Suđenje Mandiću: Munira Subašić svjedočila bez prisustva javnosti

Iskazom svjedoka Tužilaštva BiH Munire Subašić danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje predsjedniku Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije Milanu Mandiću i novinarima Televizije "Elta", koji su optuženi za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.
Suđenje Milanu Mandiću (arhiv) - Foto: RTRS
Suđenje Milanu Mandiću (arhiv)Foto: RTRS

Na zahtjev branilaca optuženih i ovo ročište održano je bez prisustva javnosti.

Advokat Vlado Adamović, branilac novinara Televizije "Elta" i pravnog lica "Stijena" iz Ljubinja, čija poslovna jedinica u Banjaluci djeluje u okviru "Elte", rekao je da je odbrana zadovoljna iskazom svjedoka.

Krivičnu prijavu protiv Mandića i Televizije "Elta" podnijeli su predstavnici bošnjačkih udruženja iz Srebrenice.

Prijava je podnesena zbog Mandićeve izjave od 19. februara 2014. godine, kada je u vezi sa javnim istupima Munire Subašić i Hatidže Mehmedović, koje predstavljaju Udruženje "Majke Srebrenice", između ostalog, rekao da će njihove "govore stići Božija pravda".

- Božija pravda u Srebrenicu je stigla. O tome javno govorim. Žestok ratni zločin počinjen je 1992. i 1993. godine u Srebrenici, Skelanima, Potočarima, Kravici i Bratuncu, a Božija pravda je stigla 1995. godine - izjavio je tada Mandić.

Suđenje će biti nastavljeno 2. novembra.

Izvor: SRNA