latinica  ћирилица
26/10/2016 |  16:13 ⇒ 16:17 | Autor: RTRS

Odbor porodica poginulih i zarobljenih prihvatio plan zapošljavanja

Odbor porodica poginulih i zarobljenih boraca Boračke organizacije Republike Srpske prihvatio je Operativni plan zapošljavanja boračkih kategorija 2016-2020. godine, koji je sačinilo resorno ministarstvo jer sadrži 90 odsto prijedloga BORS-a o načinu zapošljavanja djece poginulih boraca i kompletne boračke populacije u Srpskoj.
Sjednica Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca BORS-a (arhiv) - Foto: SRNA
Sjednica Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca BORS-a (arhiv)Foto: SRNA

- Odbor će i dalje insistirati na izmjenama zakona prilikom zapošljavanja, odnosno na obaveznom objavljivanju konkursa u javnim ustanovama prilikom zapošljavanja djece poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca - rekao je predsjednik ovog odbora Zoran Vidić.

On je dodao da je Odbor izrazio nezadovoljstvo jer resorni ministar Milenka Savanović nije ispunio obećanje o održavanju novog okruglog stola o procesu traženja nestalih lica iz Republike Srpske.

Vidić je podsjetio da je, u organizaciji BORS-a, 30. avgusta u Banjaluci održan okrugli sto o problemima u traženju nestalih lica na kojem je resorni ministar obećao da će u roku od 30 dana održati novi okrugli sto na kojem bi se okupili predstavnici svih relevantnih institucija koje se bave ovim procesom.

Nakon sjednice Odbora ratnih vojnih invalida Boračke organizacije Republike Srpske u Banjaluci, predsjednik ovog odbora Vojin Gušić rekao je da je Odbor zadovoljan činjenicom da će njihova dva člana biti u sastavu interresornog tijela Vlade Srpske za lica sa invalididtetom.

Gušić je rekao da je Odbor zadovoljan i činjenicom da Fond zdravstva ubuduće ne može mijenjati, niti donijeti nijedan pravilnik i cjenovnik o ortopedskim pomagalima bez saglasnosti komisije koju čine predstavnici boračkih organizacija i resornog ministarstva.

On je naveo da je na nivou BiH formirano tijelo za lica sa invaliditetom u kojem nije zastupljen ovaj odbor, ističući da je stav Odbora da obavezno u tom tijelu na nivu BiH treba da bude predstavnik resornog ministarstva Srpske i ratnih vojnih invalida.

Gušić je rekao da Odbor traži od resornog ministarstva da do kraja godine sačini uredbu o stambenom zbrinjavanju ratnih vojnih invalida kako bi mogao da bude raspisan konkurs za narednu godinu.

Izvor: SRNA