latinica  ћирилица
26/10/2016 |  16:25 ⇒ 17:38 | Autor: RTRS

Održana skupština SUBNOR-a Srpske (VIDEO)

Skupština Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata održala je redovnu sjednicu, na kojoj je razmatran plan rada za naredni period.
SUBNOR - Foto: RTRS
SUBNORFoto: RTRS

Između ostalog, pažnju će usmjeriti na njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, aktivnije učešće članstva na ostvarivanju i primjeni Zakona o spomenicima i spomen-obilježjima sa organima lokalne samouprave, ali i zajedničkom obilježavanju istorijskih mjesta i datuma sa SUBNOR-om Srbije. Ove godine, Savez udruženja boraca NOR-a iz Srpske dobio je status organizacije od posebnog značaja.

Predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Blagoja Gajić rekao je danas da će se tradicionalno posvetiti pažnja istorijskim događajima i ličnostima iz NOR-a.

"U Srpskoj smo i dalje bogati događajima iz NOR-a i poslijeratne izgradnje zemlje. Posvetićemo posebnu pažnju svetinjama koje govore o toj borbi, kao i bistama istaknutih boraca i narodnih heroja", otkrio je Gajić.

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović ocijenio je da je ova populacija imala istorijsku ulogu u borbi protiv fašizma i nacizma.

On je dodao da i danas, nažalost, postoje ljudi koji osporavaju njihovu ulogu u borbi protiv ovog svjetskog zla.

"Oni nisu u pravu s obzirom na istorijski momenat od 1941. do 1945. godine, a to je organizovanje svih normalnih patriotskih i zdravih snaga da se odupru `silama mraka i zla`, kao i ideologiji nacizma koja je imala cilj da samo sebi da pravo na život, a sve druge narode pokori i pobije", poručio je Savanović.