latinica  ћирилица
26/10/2016 |  16:30 ⇒ 17:52 | Autor: RTRS

U Sanskom Mostu za Srbe povratnike još 28 kuća (VIDEO)

Vlada Srpske pomoći će obnovu i izgradnju kuća Srba povratnika na području Sanskog Mosta i Bosanskog Petrovca sa 1.200.000 maraka.
Sanski Most: Čordaš i načelnik opštine - ugovor o obnavljanju kuća povratnicima - Foto: RTRS
Sanski Most: Čordaš i načelnik opštine - ugovor o obnavljanju kuća povratnicimaFoto: RTRS

 Do polovine naredne godine u Sanskom Mostu za Srbe povratnike trebalo bi da bude izgrađeno i rekonstruisano 28 kuća devastiranih tokom proteklog rata, a na području Bosanskog Petrovca 13.

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, Davor Čordaš potpisao je sa 41 srpskom povratničkom porodicom i predstavnicima federalnih opština Sanski Most i Bosanski Petrovac ugovore o obnovi i izgradnji kuća na području ove dvije opštine. 

Obnova kuća, vratila je nadu onima koji su se odselili da će na rodnoj grudi, početi život ispočetka. Novac za obnovu kuća obezbijeđen je kreditom saudijske vlade, čija je vrijednost oko 1.200.000 maraka.

Ministar Čordaš je istakao da je je dobro što i nakon 20 godina od ratnih sukoba postojiinteres ljudi za povratkom na svoje ognjište.

Od prijeratnih 27. 000 Srba, do sada se u Sanski Most vratilo njih oko 1. 200.

"Zašto nije više, to je duga priča. Međutim, mislim da bi povratak u Sanski Most trebao ići puno puno bolje. Međutim, nikada nije kasno, to su njihovi domovi, to su njihove kuće, oni su uvijek dobro došli u Sanski Most", rekao je Mustafa Avdagić, načelnik Opštine Sanski Most. 

Rekonstrukcija i izgradnja kuća u Sanskom Mostu i Bosanskom Petrovcu trebalo bi da budu završene do maja naredne godine.