latinica  ћирилица
26/10/2016 |  18:03 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

Šef ruskih obavještajaca Nikolaj Petrušev u Beogradu (VIDEO)

U Istanbulu je u toku novi sastanak Trilateralnog trgovinskog komiteta između BiH, Srbije i Turske. Osim ekonomske saradnje, najavljena je i mogućnost izgradnje autoputa Beograd - Sarajevo.
Nikolaj Petrušev u Beogradu - Foto: RTRS
Nikolaj Petrušev u BeograduFoto: RTRS

U Beograd je stigao generalni sekretar Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije i jedan od najbližih saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina Nikolaj Patrušev. 

Šef ruskih obavještajaca doputovao je u glavni grad Srbije da bi poboljšao već dobre odnose ruskih i srpskih obavještajnih službi. Zbog toga je MUP-u Srbije predložio da razmotri rad na memorandumu o razumijevanju i naglasio da Rusija ima takve dokumente "sa partnerima od najvećeg povjerenja“.

"Taj dokument nema pravno obavezujući karakter, niti status međunarodnog ugovora, ali stvara neophodne formalne uslove za redovnu komunikaciju o pitanjima od obostranog interesa", rekao je Petrušev.

Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije rekao je da je njihov zadatak je da ostvare bolju saradnju sa ruskim službama bezbjednosti.

"Mi već sada imamo dobru saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Rusije, Federalnom službom obezbjeđenja, Federalnom službom bezbjednosti i Nacionalnom gardom. Smatramo da postoji mjesto za unapređenje ove saradnje", rekao je Stefanović.

Patrušev se sastao i sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i ministrom inostranih poslova Ivicom Dačićem.

"Od našeg posljednjeg sastanka geopolitička situacija u svijetu se promijenila i vrlo je dinamična, uključujući dinamične promjene na Balkanu. Srbija je postala tradicionalan učesnik međunarodnih sastanaka visokih predstavnika koji nadgledaju pitanje bezbjednosti", rekao je Petrušev.

Patrušev je 1999. godine naslijedio Vladimira Putina na čelu ruske obavještajne službe i na toj funkciji ostao tokom dva Putinova predsjednička mandata. Ima čin generala armije i zvanje Heroja Ruske Federacije.