latinica  ћирилица
26/10/2016 |  18:17 | Autor: RTRS

Usvojen Izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu

Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojila je danas Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za prošlu godinu, saopšteno je iz parlamenta BiH.
Parlamentarna skupština BiH - Foto: ilustracija
Parlamentarna skupština BiHFoto: ilustracija

Usvojen je i izvještaj o reviziji izvještaja o izvršenju budžeta institucija BiH za prošlu godinu, a Komisija je usvojila i zaključak koji će biti upućen Domu naroda, a kojim se od Savjeta ministara BiH i Ministarstva finansija i trezora BiH traži da najkasnije do kraja januara sljedeće godine razmotre revizorski izvještaj o reviziji izvršenja budžeta institucija BiH za 2015. godinu.

U vezi sa tim zatraženo je i da zajedno bude kreiran program aktivnosti i mjera radi prevazilaženja nedostataka u poslovanju prezentovanih u revizorskom izvještaju i preventivnih mjera kojima će spriječiti ponavljanje istih nalaza revizije u narednim izvještajima revizije.

Program aktivnosti i mjera treba da bude objavljen najkasnije do kraja februara naredne godine na internet stranicama Savjeta ministara BiH i Ministarstva finansija i trezora BiH, a da se u kopiji dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH u istom roku.

Usvojen je i zaključak koji će biti upućen Domu i kojim se od Savjeta ministara BiH i Ministarstva finansija i trezora BiH traži da hitno pristupe sveobuhvatnoj realizaciji preporuka revizije koje su sadržane izvještaju o izvršenju budžeta institucija BiH za 2015. godinu.

Od tih institucija traži se i da Komisiji za finansije i budžet Doma naroda najkasnije do 1. marta naredne godine dostave informaciju o realizaciji preporuka iz izvještaja.

Usvojen je i zaključak kojim se od Savjeta ministara BiH i Ministarstva finansija i trezora BiH traži da posebnu pažnju posvete jačanju sistema unutrašnjih kontrola, te da, s ciljem povećanja efikasnosti finansijskog poslovanja i pouzdanosti finansijskih izvještaja, uspostave odgovarajući sistem unutrašnjih kontrola kojima će smanjiti rizik od ponavljanja istih ili pojave novih grešaka u svom finansijskom poslovanju.

Primljena je na znanje informacija sekretara Komisije sa 24. tematske sjednice o temi "Problemi u radu Kancelarije za razmatranje žalbi BiH", uz određene zaključke.

Izvor: SRNA