latinica  ћирилица
27/10/2016 |  11:09 ⇒ 12:23 | Autor: RTRS

Bratunac- Stigle kvalitetne sadnice maline (VIDEO)

Rasadniku malina iz Bratunca, formiranom u oktobru prošle godine, stigla je isporuka 40 hiljada matičnih sadnica maline koje su uvezene iz Švajcarske.
Sadnice malina - Foto: RTRS
Sadnice malinaFoto: RTRS

Matične sadnice su donacija Јapanske agencije za međunarodnu saradnju.

Isporučeno je 35 hiljada matičnih sadnica sorte vilamet i pet hiljada sadnica sorte miker.
 
- To su sadnice koje će biti posađene do kraja ove godine. One će biti zasađene čim se ukažu povoljni vremenski uslovi, jer je sve pripremljeno za sadnju - kaže Marina Јovanović, direktorica DOO Malina, u Bratuncu.

Rasadnik Malina osnovala je opština Bratunac, sa ciljem razvoja malinarstva kao strateškog razvojnog opredjeljenja ove lokalne zajednice. U narednom periodu namjeravaju da povećaju proizvodnju na području ove opštine sa dosadašnjih 2.000 tona maline godišnje, na više od 5.000 tona.

Nedeljko Mlađenović, načelnik opštine Bratunac, rekao je da već sljedeće godine očekuju oko milion sadnica, koje planiraju da podijele građanima koji su zainteresovani za proizvodnju. Prije svega, za početnike, mlade bračne parove, te socijalne kategorije kojima će biti dodijeljene bez nadoknade. Oni koji žele da prošire zasade, platiće sadnice po povoljnoj cijeni.

Јedan od najvećih problema za malinare u Bratuncu bila je nabavka sadnog materijala koji je, uglavnom, bio nekvalitetan. Osnivanjem ovog rasadnika, opština nastoji da riješi taj problem i unaprijediti malinarstvo.