latinica  ћирилица
27/10/2016 |  12:31 ⇒ 18:03 | Autor: RTRS

SAD, Rusija i Kina mijenjaju svijet - EU gubi politički značaj

Politički analitičari i strateški stručnjaci smatraju da će SAD, Rusija i Kina ubuduće određivati smjer svjetskih odnosa i ocjenjuju da EU nije u stanju da se uključi u krug onih koji odlučuju u ime čovječanstva.
Soči - "Valdaj klub" (Foto: Valdai Discussion Club) -
Soči - "Valdaj klub" (Foto: Valdai Discussion Club)

Političari i stručnjaci iz 35 zemalja okupili su se na godišnjem zasjedanju Međunarodnog debatnog kluba "Valdaj" u Sočiju kako bi razgovarali o perspektivama međunarodne politike u najskorijoj budućnosti.

Oni se slažu u ocjeni da je došlo do nepovratnih promjena u međunarodnoj politici.

Savremeni svjetski poredak je u fazi transformacije, odnosno prelaska sa jednopolarnog sistema na situaciju u kojoj ključna međunarodna pitanja neće više zavisiti samo od politike SAD, nego i od dvije sve jače sile na međunardnoj političkoj sceni - Rusije i Kine.

DŽon Meršajmer, profesor sa Univerziteta u Čikagu, smatra da će lideri SAD, Rusije i Kine morati da donose ključne odluke o strateškom političkom pravcu svojih zemalja, a od tih odluka, u velikoj mjeri, zavisiće buduća svjetska politička situacija.

Američki stručnjak tvrdi da u budućnosti neće biti moguće izbjeći konflikt SAD i Kine, ukoliko se nastavi rast ekonomije i političkog uticaja Kine u jugoistočnoj Aziji.

To pogoršanje američko-kineskih odnosa prisiliće Moskvu da bira način na koji se interesi Rusije mogu uklopiti u taj konfrontirani svijet, smatra Meršajmer.

"Rusija ima tri varijante: Rusi mogu sklopiti savez sa Kinom, udružiti sa Amerikom u koaliciju protiv Kine ili ostati neutralni i sa strane posmatrati borbu između SAD i Kine", smatra on.

Meršajmer je uvjeren da bi za Moskvu bilo najbolje i najpragmatičnije kada bi se udružila sa Vašingtonom protiv Pekinga, s obzirom na to da će Kina, kako je on rekao, u budućnosti predstavljati opasnost i za Rusiju.

"SAD su gurnule Rusiju u kineske ruke i niko ne može da garantuje da će Amerika djelovati dovoljno pragmatično i da neće izazivati još veće neprijateljstvo sa Rusijom, što će samo još više podstaknuti Rusiju da se okrene Kini", navodi Meršajmer.

Predstavnica Kine Fu Јing tvrdi da Kina ne teži ka preuzimanju odgovornosti za održavanje američkog svjetskog poretka.

"Svjetski poredak koji se zasniva na dominaciji SAD Kina doživljava kao nered za koji Peking ne želi da preuzme odgovornost" , poručila je ona i istakla da Peking ne želi da ponovi grešku Vašintona i da upravlja svijetom.

Ruski stručnjaci, ipak, nisu sasvim uvjereni da Kineze ne interesuje da preispitaju osnovne postulate monopolarnog svijeta u kojem dominiraju SAD.

"Rusija i Kina mijenjaju i rasturaju poredak koji su SAD pokušale nametnuti poslije `Hladnog rata`.

Rusija to čini pomalo grubo, a Kina dosta meko, u svom stilu", rekao je Sergej Karaganov, dekan fakulteta za svjetsku ekonomiju i međunarodnu politiku Nacionalnog istraživačkog univerziteta Visoka škola ekonomije.

Stručnjaci su tokom debate u Sočiju doveli u sumnju sposobnost EU da utiče na svjetski poredak koji se mijenja.

Oni su o EU govorili kao o "akteru koji igra tuđu igru". Budućnost EU, kako je istaknuto, u velikoj mjeri zavisi od odluka koje donose političari u Rusiji, SAD i Kini.

Kevin Rad, direktor Instituta za politiku azijskog društva, smatra da Evropa zaista gubi politički značaj u svjetskim procesima i da prepušta inicijativu Americi, Rusiji i Kini, prenose analitički portali.

Izvor: Srna