latinica  ћирилица
27/10/2016 |  13:09 | Autor: RTRS

Crnogorska opozicija traži da izborna komisija ne proglašava rezultate izbora

Demokratski front, koalicija Ključ, Demokrate i Socijaldemokratska partija zatražili su danas od Državne izborne komisije /DIK/ da ne proglašavaju konačne rezultate izbora jer, kako su istakli, još nema dokaza u vezi sa navodnim kriminalno-terorističkig atakom na institucije sistema.
Podgorica, Crna Gora - Foto: TANЈUG
Podgorica, Crna GoraFoto: TANЈUG

Ti politički subjekti su u otvorenom posmu DIK-u podsjetili da su ranije jednoglasno odlučili da ne prihvate rezultate izbora sve dok se ne rasvijetli i do kraja pravno ne procesuira slučaj "kriminalno-terorističkog ataka na institucije sistema", zvanog "državni udar", u danu održavanja parlamentarnih i lokalnih izbora.

"Ovim otvorenim pismom tražimo od vas da ne proglašavate konačne rezultate izbora, s obzirom na to da do ovog trenutka nijedan državni organ nije dokazao nijednu činjenicu u vezi sa pomenutim teškim krivičnim djelom kriminalnog udruživanja sa pokušajem terorizma", navodi se u pismu.

U pismu se navodi i da bi proglašenje konačnih rezultata "u svjetlu ovih navoda" produbilo tešku političku krizu u kojoj se nalazi Crna Gora.

"Pozivamo i predstavnike manjinskih političkih stranaka da nas podrže, podržavajući istovremeno i vlastitu potrebu da Crna Gora bude stabilno društvo u kojem se izbori neće odvijati pod prijetnjama rušenja države i ustavnopravnog poretka", poručili su iz opozicije.

Oni od predstavnika međunarodne zajednice očekuju da na adekvatan način tretiraju novonastalu situaciju i doprinesu političkoj stabilnosti na kojoj opozicija insistira.

Izvor: SRNA