latinica  ћирилица
27/10/2016 |  14:26 | Autor: RTRS

Vlada FBiH o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja

Vlada Federacije BiH utvrdila je danas na sjednici u Sarajevu Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u FBiH prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima u periodu od 2009. do 2015. godine.
Vlada Federacije BiH (Foto: fbihvlada.gov.ba) -
Vlada Federacije BiH (Foto: fbihvlada.gov.ba)

Na ovaj način je, umjesto duga rudnika za PIO/MIO u iznosu od 59.518.612 KM, sada prikazan stvarni iznos od 57.049.715 KM.

Takođe, umjesto duga na ime poreza na platu od 8.556.750 KM novi iznos je 8.438.929 KM. Osim ovoga, izmjenom Zakona verifikovan je stvarni dug za rudnike Banovići, Kakanj i Tušnica po osnovu PIO/MIO i poreza na platu.

Vlada FBiH podržala je inicijativu Federalne uprave policije i formirala petočlanu interresornu Radnu grupu čiji je zadatak da, u roku od 30 dana, ostvari uvid i sačini analizu opremljenosti i iskorištenosti specijalističkih laboratorijskih instrumenata za gasnu i tečnu hromatografiju i druge slične laboratorijske opreme u federalnim organima uprave i upravnim organizacijama.

Na osnovu toga će biti pripremljen prijedlog za eventualnu preraspodjelu adekvatne, nedovoljno iskorištene opreme u Federalnu upravu policije, saopšteno je iz federalne Vlade.

Na današnjoj sjednici donesena je Odluka o prihvatanju Prijedloga protokola o saradnji u području transplantacijske medicine koji će biti zaključen između federalnog Ministarstva zdravstva i Ministarstva zdravlja Hrvatske.

Potpisivanjem ovog protokola državljani FBiH će moći da budu uključeni na Listu čekanja Hrvatske, odnosno Listu čekanja Eurotransplanta, tako da im budu obezbijeđene usluge transplantacijskih zahvata za jetru i srce, i u posebnim slučajevima za bubreg.

Ovim protokolom regulisano je i pitanje reciprociteta kada je riječ o uzimanju organa od umrlih darovalaca, kao i broju vraćenih organa od umrlih darovalaca državljana FBiH.

Usvojene su i informacije o stanju razvijenosti malih i srednjih preduzeća sektora u FBiH za period 2011-2015. godina i o stanju u oblasti slobodnih zona u FBiH i njihovom poslovanju u prošloj godini.

Vlada FBiH zadužila je danas sva federalna ministarstva da joj, u okviru svoje nadležnosti, dostave informaciju, sa tabelarnim pregledom, o visini naknada članova uprava, upravnih i nadzornih odbora u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala, institucijama, ustanovama i fondacijama.

Vlada FBiH prihvatila je informaciju Agencije za državnu službu FBiH o broju i statusu državnih službenika u svim federalnim organima uprave.

Izvor: Srna