latinica  ћирилица
27/10/2016 |  15:27 ⇒ 16:33 | Autor: RTRS

Kuzmanović: Srpska trajna tvorevina potvrđena Dejtonom

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović ocijenio je da bi rasturanje Dejtonskog mirovnog sporazuma značilo rasturanje i BiH i Republike Srpske.
Rajko Kuzmanović - Foto: SRNA
Rajko KuzmanovićFoto: SRNA

- Dejtonski sporazum nešto je čega se za sada još moramo držati. Taj sporazum treba primjenjivati, a ne mijenjati - rekao je Kuzmanović novinarima, prilikom posjete štandu Republike Srpske na Sajmu knjiga u Beogradu.

On je naveo da oni koji su nezadovoljni stalno govore o tome da bi trebalo mijenjati Dejtonski mirovni sporazum.

Kuzmanović je podsjetio da je na nedavno održanom naučnom skupu o Dejtonu ocijenjeno da je Dejtonski mirovni sporazum temelj mira u BiH i da rasturanje tog sporazuma znači i rasturanje i BiH i Republike Srpske.

- Tako samo neozbiljni ljudi, ljudi političari, koji nisu svjesni šta čine i rade traže da se sporazum potpuno mijenja. Naučnici i pravnici su i tada znali napraviti bolji ustav i sporazum u Dejtonu, nego ovaj, ali su napravili onaj koji je moguće sprovesti - rekao je Kuzmanović.

On je naveo da je tim sporazumom rečeno tačno da je Republika Srpska sastavni dio BiH, da je to trajni međunarodni entitet.

- Zato mi smatramo da niko ne može reći za Republiku Srpsku da je privremena tvorevina. Ona je trajna tvorevina i ona je nastala voljom naroda i domaćim pravom, a zatim sačuvana u toku otadžbinskog rata, a Dejtonskim sporazumom potvrđena - dodao je Kuzmanović.

On je rekao da je Dejtonski mirovni sporazum proizveden prije više od 20 godina u SAD i on je jedan od najuspješnijih sporazuma u posljednjih stotinu godina.

Kuzmanović je podsjetio da je nedavno jedan američki sajt iz Čikaga objavio da je Dejtonski mirovni sporazum daleko bolje primijenjen, nego onaj sa Egiptom i Izraelom, ili u Salvadoru ili Kambodži i drugim mjestima.

Izvor: SRNA