latinica  ћирилица
27/10/2016 |  17:31 | Autor: RTRS

Nović: Zaštita nepotrebna za 30 odsto DKP u BiH

Srpski delegat u Domu naroda parlamenta BiH Sredoje Nović ocijenio je da policijska zaštita nije potrebna za 30 odsto diplomatsko-konzularnih predstavništava /DKP/ u BiH jer nikada nisu bili bezbjednosno ugroženi, a za osiguranje se izdvajaju velika sredstva.
Sredoje Nović - Foto: 24 sata info
Sredoje NovićFoto: 24 sata info

- Upustvo SIPA je doneseno 2005. ili 2007. godine, a odnosi se na obezbjeđenje VIP ličnosti i objekata diplomatskog kora prije svega. Toliko godina poslije upustva treba da budu prilagođena jer su široko postavljena prema uslovima u kojima se tada živjelo i radilo. Savjet ministara BiH bi trebalo da neopterećeno procijeni bezjednosnu ugroženost VIP ličnosti, ali i diplomatsko-konzularnih predstavništava u BiH - izjavio je Nović novinarima nakon sjednice Doma naroda.

Prema njegovim riječima, za izdvajanje osiguranja DKP u BiH koriste se ogromna budžetska sredstva i, poštujući Bečku konvenciju, BiH ima policijske kućice na svakoj lokaciji sa pet, šest policajaca.

- Savjet ministara BiH mora da racionalno i detaljno analizira ovo pitanje i predloži izmjene i dopune uputstva SIPA. Ako je potrebno, negdje i da poveća zaštitu, ali tamo gdje nije potrebno, da to smanji - istakao je Nović.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je danas na sjednici Doma naroda da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH trenutno u BiH obezbjeđuje kao lično osiguranje 27 lica, među kojima su uglavnom rukovodioci institucija BiH.

Srpski delegat u Domu naroda parlamenta BiH Sredoje Nović danas je od Zvizdića u okviru delegatskog pitanja na sjednici Doma zatražio informaciju o tome ko od rukovodilaca institucija BiH ima lično obezbjeđenje, koliko se godišnje sredstava koristi u te svrhe i koliko je od januara do 15. oktobra ove godine to koštalo Direkciju za koordinaciju policijskih tijela.

- Trošenje tolikih sredstava budžeta u te svrhe je upitno. Želim da pitam da li su te funkcije kao što su bile 2003, 2004 i 2005. isto toliko sada ugrožene bezbjednosno? Pitam zašto su bezbjednosno ugrožene, kao i to da li se obezbjeđuju strana predstavništva u BiH, kao i naša predstavništva u svijetu - rekao je Nović i dodao da to treba sagledati Savjet ministara BiH.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela obezbjeđuje, između ostalog, članove Predsjedništva, predsjedavajućeg Savjeta ministara i strane zvaničnike u BiH, predsjednika Suda BiH i glavnog tužioca, rukovodioce parlamenta BiH i lica koja se štite po posebnoj odluci Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Izvor: SRNA